Corupţie la nivel înalt / Prefectul de Galaţi "aranja" prin telefon angajări ilegale

Corupţie la nivel înalt / Prefectul de Galaţi "aranja" prin telefon angajări ilegale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Conform procurorilor DNA Galaţi, prefectul Cătălin Emanoil Bocăneanu ar fi intervenit în "aranjarea" unui concurs pentru angajarea unui jurist la Direcţia Judeţeană pentru Evidenţa Populaţiei (DJEP). El ar fi încercat să impună pe postul respectiv o prietenă a soţiei sale, iar în acest sens a exercitat presiuni asupra persoanelor implicate în organizarea concursului.

Procurorii DNA arată că, încă de la începutul lui 2013, prefectul şi-ar fi exprimat intenţiile într-un cerc de cunoştinţe, deşi instituţia era subordonată Consiliului Judeţului, nu Prefecturii. Mai mult, Bocăneanu ar fi impus conducerii DJEP - folosind ameninţări - să scoată la concurs un post de jurist, chiar dacă el nu avea niciun fel de atribuţiuni legate de amintita instituţie.

Procurorii DNA arată că prefectul a avut parte de o „opoziţie” gălăgioasă din partea conducerii DJEP, însă fără efect. „Inculpatul a insistat într-un mod imperativ, folosind violenţe verbale şi ameninţări la adresa funcţionarului S.I., precizând şi faptul că angajarea  lui C.C. în postul de consilier juridic nu ar crea nici un prejudiciu, deoarece aceasta urmează să fie transferată ulterior pe aceeaşi funcţie la Prefectura Galaţi”, se arată în motivarea Tribunalului la decizia de arestarea preventivă a prefectului .

Subiecte aranjate, apoi schimbate

Concursul a fost programat pe 5 august 2013, iar pe 1 august Bocăneanu l-a rugat pe şeful comisiei de concurs, Tudorel Chirnoagă, să-i furnizeze femeii subiectele, lucru pe care acesta l-a şi făcut, prin intermediul lui Bogdan Topală, consilier al lui Bocăneanu.

Conform procurorilor DNA, conducerea DJEP a aflat de acest lucru şi i-ar fi cerut lui Chirnoagă să schimbe subiectele concursului, ceea ce s-a şi întâmplat, motiv pentru care candidata C.C. nu a promovat examenul. „Inculpatul i-a adus acuze funcţionarului S.I., spunându-i că nu trebuia să se opună ocupării acestui post de către C.C., deoarece asupra funcţiilor de execuţie doar el are putere de decizie, afirmaţie care a lăsat să se înţeleagă că posturile pot fi ocupate după cum doreşte inculpatul”, arată Tribunalul.

Din declaraţia lui Tudorel Chirnoagă, şefului comisiei de concurs, reiese că subiectele pentru examen au fost schimbate cu doar o zi înainte de desfăşurarea acestuia, deoarece apăruse în presă informaţia că deja există o câştigătoare. „Ca urmare a acestui articol de presă („de teamă”), în dimineaţa de dinaintea examenului, Chirnoagă a întocmit un alt set de întrebări, pe care, împreună cu comisia, le-a înmânat candidaţilor”, arată judecătorul.

Un alt învinuit din acest dosar, Bogdan Topală (fost consilier al lui Bocăneanu) a declarat că el a transmis subiectele către C.C. Surprinzător, inclusiv prefectul a admis acuzaţiile care i se aduc. „Acuzaţiile au fost recunoscute în totalitate de către inculpat, dar acesta le-a motivat prin faptul că le-a exercitat doar cu scopul de a organiza în bune condiţii activitatea administrativă la nivel de judeţ”, se afirmă în motivarea sentinţei penale amintite.

Prefectul Emanoil Cătălin Bocăneanu se află în prezent în arest preventiv, fiind acuzat de DNA de săvârşirea mai multor fapte de corupţie.

Citit 5917 ori Ultima modificare Marți, 19 Noiembrie 2013 18:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.