Fosta şefă de la Protecţia Copilului Galaţi, condamnată definitiv la patru ani de închisoare

Fosta şefă de la Protecţia Copilului Galaţi, condamnată definitiv la patru ani de închisoare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Fiica sa, Raluca Dobrea, va sta de asemenea după gratii, la fel şi Alina Ştefania Radu


Fosta şefă a Protecţiei Copilului, Marinela Dobrea, a primit patru ani de închisoare, cu executare, pentru faptele de corupţie de care a fost acuzată de cei de la DNA. Joi noaptea, Curtea Supremă a păstrat condamnarea Curţii de Apel Galaţi, mai puţin în ceea ce o priveşte pe Raluca Dobrea. Aceasta din urmă are de stat după gratii trei ani şi nu trei ani şi zece luni aşa cum stabilise Curtea în vara anului trecut. O altă inculpată care va face închisoare în acest dosar este Alina Ştefania Radu, care a primit trei ani şi trei luni de puşcărie. Cel mai probabil, la ora apariţiei acestui material, cele trei condamnate au şi început executarea mandatelor.

Fosta şefă a Protecţiei Copilului a fost trimisă în judecată în 2010 alături de alţi şapte inculpaţi. DNA i-a acuzat că prin ceea ce au făcut au prejudiciat instituţia cu aproximativ 700.000 de lei, pagubă menţinută de toate cele trei instanţe: Tribunal, Curtea de Apel şi Înalta Curte.

Toţi inculpaţii au fost judecaţi în libertate şi o parte vor rămâne cu suspendările date pe vechiul cod. Lenuţa Bălan a luat doi ani şi nouă luni cu suspendare, Adrian Serghe - trei luni cu suspendare, Sandor Borsos, trei luni cu suspendare, Caranfil Mitincu – un an şi zece luni cu suspendare, din acest dosar doar Carmen Ambrinoc s-a ales cu o achitare pe toată linia. Prin decizie judecătorească definitivă toţi cei găsiţi vinovaţi trebuie să achite prejudiciul pe care cauzat instituţiei astfel: Marinela Dobrea, Sandor Borsos şi Caranfil Mitincu - 141.529 de lei plus dobânda legală de la data săvârşirii faptei până la achitarea efectivă a prejudiciului. Marinela Dobrea, Alina Ştefania Radu, Lenuţa Bălan şi Caranfil Mitincu vor achita  497.480 de lei plus dobânda. Marinela Dobrea şi Adrian Serghe trebuie să dea 162.866 de lei plus dobânda, iar cele două Dobrea trebuie să achite Protecţiei Copilului 31.015 lei, adăugându-se şi aici dobânda.

După patru ani de procese, Curtea Supremă pune astfel punct unui scandal extrem de urât, care a adus în prim plan soarta unor copii şi tineri care s-au plâns la acea vreme de mâncarea proastă şi condiţiile deprimante în care sunt obligaţi să stea. Era vorba de centrele de plasament acolo unde se cumpăra hrană şi îmbrăcăminte la un preţ cu mult deasupra pieţii, bani care plecau din buzunarul public în cel al unor societăţi agreate de conducerea Protecţiei Copilului. La fel s-a întâmplat şi cu externalizarea serviciilor de curăţenie şi pază, preluate de firme preferate de cei care acum sunt condamnaţi definitiv.

Citit 9514 ori Ultima modificare Sâmbătă, 22 Martie 2014 19:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.