Dosarul în care fostul şef al Poliţiei Combinatului este acuzat de furt se va judeca în aprilie

Dosarul în care fostul şef al Poliţiei Combinatului este acuzat de furt se va judeca în aprilie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Din vara lui 2013, când dosarul cu 44 de inculpaţi instrumentat de cei de la DIICOT a primit prima sentinţă, abia pe 17 aprilie va fi primul termen de judecată la Înalta Curte.

Acest proces l-a adus în prim-plan pe Vasile Hulea, fostul şef al Poliţiei Combinatului, care a primit şase ani de puşcărie. El a fost acuzat de procurorii gălăţeni că împreună cu alţi 43 de inculpaţi au acţionat în cadrul unui grup organizat specializat pe furturi de pe platformă, care ar fi dus la un prejudiciu estimat la 600.000 de lei.

Curtea de Apel i-a mai condamnat şi pe alţi şapte inculpaţi la închisoare: Nelu Pelin - zece ani, Marian Ionaşcu - 12 ani, Gabriel Nicu Ifrim - zece ani şi jumătate, Tănăsache Dănăilă - zece ani, Valentin Tudorache - patru ani şi jumătate, Georgel Măncilă - trei ani şi zece luni şi Dan Valentin Lupu - trei ani şi două luni, acesta din urmă fiind arestat într-o altă cauză. Alţi patru au fost achitaţi: Marian Munteanu, poliţist la aceeaşi fostă Poliţie a Combinatului, Gheorghe Apăunei, Săndel Maftei şi Mircea Olaru. Restul au primit închisoare cu suspendare, care variază de la trei luni la trei ani şi zece luni.

Condamnările s-au dat pe vechiul Cod, unde tot ce era sub patru ani putea fi dat cu suspendare. Acum, însă, noile reglementări impun pentru acest lucru o limită de trei ani. Înalta Curtea va trebui practic să dea o decizie finală pentru cei peste 40 de inculpaţi, luând în calcul legea mai favorabilă acestora.

Dosarul a ajuns pe masa de lucru a magistraţilor gălăţeni în 2010, dar, din cei trei ani, mai bine de un an şi jumătate a stat la Curtea Supremă, pentru a se judeca un aşa-numit „conflict de competenţă”. Când s-a lămurit această problemă, Curtea de Apel a dat primele condamnări. Rămâne de văzut care va fi parcursul acestui dosar, care a stârnit multă vâlvă în rândul gălăţenilor, dat fiind că fosta secţie de poliţie a Combinatului fusese desfiinţată anterior acestui scandal, oficial pentru că platforma era obiectiv privat, neoficial pentru că existau suspiciuni a implicării unor ofiţeri de poliţie în aceste sustrageri.

Citit 3583 ori Ultima modificare Luni, 24 Martie 2014 21:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.