Apaterm şi CET sunt societăţi MURIBUNDE, iar zeci de mii de gălăţeni - cu CĂLDURA în ceaţă

Apaterm şi CET sunt societăţi MURIBUNDE, iar zeci de mii de gălăţeni - cu CĂLDURA în ceaţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Două societăţi importante ale oraşului au recunoscut în instanţă că sunt muribunde, că au probleme financiare grave, pe care nu le pot rezolva decât cu ajutor. În aceste condiţii, în dosare apar diverse acte care atestă că au existat momente foarte bune în istoria firmelor şi că tot ce se întâmplă acum pare mai mult un decont al trecutului.

Raport al unui auditor independent

Intrarea în insolvenţă a Electrocentrale (CET) Galaţi aduce în prim-plan şi un raport făcut de un auditor independent, Deloitte Audit SRL, care scoate în evidenţă o „opinie cu rezerve” referitoare la beneficiile care s-ar acorda foştilor salariaţi. Facem precizarea că un astfel de raport nu este final, ci poate suferi modificări dacă apar elemente noi, de aici şi rezerva pe care Deloitte Audit şi-o exprimă în scris. Astfel, se arată că, potrivit Hotărârilor de Guvern 1041 şi 1461 din 2003, societatea are obligaţia legală de a furniza beneficii în natură, sub formă de energie gratuită, angajaţilor care s-au pensionat. "De asemenea, conform contractului colectiv de muncă, la îndeplinirea condiţiilor legale de pensionare, societatea le oferă angajaţilor beneficii în funcţie de vechimea în muncă. La 31 decembrie 2013, conducerea societăţii nu a efectuat un calcul pentru a estima valoarea obligaţiilor cu privire la aceste beneficii şi nu a înregistrat în situaţiile financiare nici un provizion pentru acestea. Noi nu am putut determina impactul eventualelor corecţii asupra poziţiei financiare la 31 decembrie 2013 şi asupra rezultatului net al exerciţiului financiar încheiat la această dată, în cazul în care un astfel de calcul ar fi fost făcut", arată Deloitte Audit. Raportul se află în dosarul prin care Electrocentrale şi-a recunoscut insolvenţa, argumentând că de mai bine de 90 de zile nu-şi mai poate onora datoriile.

Cei care au de recuperat datorii trebuie să depună solicitări

Reamintim că Tribunalul Galaţi a decis intrarea în insolvenţă a CET Galaţi tocmai pe motivul că actele depuse la dosar atestă că "debitoarea a încetat plăţile către creditori cu peste 90 de zile". Este important de ştiut că, până pe 28 iulie, toţi cei care au de recuperat datorii de la CET trebuie să depună solicitări, iar dacă nu o vor face riscul este să fie decăzuţi din acest drept. Potrivit datelor din Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, cererile şi documentele care le însoţesc pot fi trimise prin poştă, pe adresa instanţei, în dublu exemplar, pentru a fi comunicate şi administratorului judiciar.

Interesant este că intrarea în insolvenţă a CET vine după deschiderea procedurii de reorganizare a Apaterm, societate de care Electrocentrale îşi leagă destinul. De altfel, în acţiunea de la instanţă, reprezentanţii CET vorbesc despre faptul că decizia magistraţilor bucureşteni, care au atestat insolvenţa şi reorganizarea Apaterm şi au şters 371,5 milioane de lei, datoria istorică pe care această companie o avea către CET. Acest lucru ar fi atras o serie de neplăceri financiare asupra Electrocentrale. "În cazul intrării în faliment a Apaterm, titularii creanţelor participă la distribuiri cu valoarea acestora, cum au fost prezentate în planul de reorganizare confirmat. CET Galaţi nu are prevăzut în planul de reorganizare confirmat nicio plată aferentă sumei înscrise la masa credală, deci nu va primi nicio sumă din aceste creanţe", mai arată reprezentanţii Electrocentrale.

Poveste începută în vara lui 2011

Întreaga poveste a celor două societăţi de care sunt legaţi zeci de mii de gălăţeni a demarat în vara lui 2011, când conducerea de atunci a Apaterm şi-a recunoscut insolvenţa, iar instanţa a decis intrarea sa în reorganizare. A urmat planul de reorganizare, din care CET a fost exclusă, în ciuda faptului că datoria către Electrocentrale reprezenta 98,8 la sută din creanţele Apaterm. Acesta a şi fost motivul pentru care Tribunalul Galaţi a respins planul şi a decretat falimentul societăţii de distribuţie a apei calde şi căldurii. Judecata căii de atac a fost strămutată la Curtea de Apel Bucureşti, unde magistraţii au aprobat planul de reorganizare a Apaterm, scoţând practic din ecuaţie CET Galaţi.

Electrocentrale furnizează aburul pentru energia termică a combinatului siderurgic gălăţean şi energia termică şi apa fierbinte pentru consumatorii racordaţi la sistemul centralizat al oraşului. În acţiunea de la Tribunal, reprezentanţii CET arată că  intenţionează să desfăşoare în continuare aceste activităţi, însă, de curând, au recunoscut că nu-şi mai pot plăti furnizorii.

În condiţiile în care cele două societăţi importante pentru căldura Galaţiului se află pe patul de moarte, rămâne de văzut cum va evolua situaţia atât în planul proceselor de insolvenţă, cât mai ales în cel al furnizării serviciilor către populaţia oraşului.

CITEŞTE ŞI: Apaterm şi CET, în MOARTE CLINICĂ/ VEŞTI PROASTE pentru gălăţeni!

Citit 3633 ori Ultima modificare Marți, 22 Iulie 2014 00:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.