BREVIAR JURIDIC/ Divorţul pe cale administrativă
Foto: Sursa foto: cronicadeiasi.ro

BREVIAR JURIDIC/ Divorţul pe cale administrativă
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Dacă soţii sunt de acord cu divorţul şi nu au copii minori (din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi), ofiţerul de stare civilă poate constata desfacerea căsătoriei prin acordul acestora.

Referitor la copiii din afara căsătoriei, se are în vedere cazul acelor copii născuţi şi concepuţi înainte de căsătorie, care au stabilită filiaţia faţă de cei doi soţi, iar nu ipoteza în care un soţ sau fiecare soţ are copii dintr-o căsătorie anterioară ori din afara căsătoriei.

Cererea de divorţ se face în scris şi se semnează de către ambii soţi în faţa ofiţerului de stare civilă de la primăria unde s-a încheiat căsătoria sau de la primăria în a cărei rază teritorială se află ultima locuinţă comună a soţilor.

Ofiţerul de stare civilă înregistrează cererea şi le acordă soţilor un termen de 30 de zile calendaristice, calculate de la data depunerii cererii, pentru  eventuala  retragere a acesteia.

CITEŞTE ŞI: BREVIAR JURIDIC/ Obligaţia de întreţinere între foştii soţi

La îndeplinirea termenului, soţii se prezintă personal, iar ofiţerul de stare civilă verifică dacă aceştia stăruie să divorţeze. În caz afirmativ, ofiţerul de stare civilă constată desfacerea căsătoriei şi eliberează certificatul de divorţ.

Dacă soţii nu se înţeleg asupra numelui de familie pe care să îl poarte după divorţ, ofiţerul de stare civilă emite o dispoziţie de respingere a cererii şi îndrumă soţii să se adreseze instanţei de judecată.

În situaţia în care nu sunt îndeplinite condiţiile legale pentru desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor, ofiţerul de stare civilă respinge cererea de divorţ. Împotriva refuzului ofiţerului de stare civilă nu există cale de atac. Ulterior, soţii se pot adresa cu cererea de divorţ instanţei de judecată.

Judecător Eugen Mortu,

Tribunalul Galaţi

Citit 3052 ori Ultima modificare Marți, 16 Septembrie 2014 10:24