Nesimţitul profesionist şi gherţoiul amator

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Imaginea/eticheta preponderentă a străzii contemporane este alcătuită din nesimţitul profesionist şi gherţoiul amator. Împreună sau separat, aceste două rezultate ale "educaţiei frugale" (subliniez sintagma trist-depresivă a filozofului Andrei Pleşu, pe care am mai folosit-o şi care argumentează şi pune în vedere realitatea distrugătoare a sistemului educaţional românesc) oferă (zilnic) un spectacol grotesc, o halucinantă şi monotonă tele/viziune de ansamblu a ceea ce unii consideră că însemnează libertate şi civilizaţie în dimensiunile cestui oraş nenorocit de căpăţânile alese/numite la timona prafului şi pulberii gălăţene. Când spun "sistem educaţional" nu mă refer numai la Şcoală, ci şi la Familie, şi la Comunitate, şi la Anturaj. Cu astfel de "culţi" la cârmă, Şcoala-i demult aflată în periculoasă cădere de calciu, Familia-i în degringoladă, Comunitatea stă cu botul pe labe, indiferentă şi în lehamite, iar Anturajul reprezintă una dintre cele mai mari primejdii ale Dreptului/Datoriei sociale. Opinia Publică? Nu mai suflă de multă vreme! A dispărut în luptă cu Lenea, Luxul, Lăcomia şi Laşitatea!...Nu?

Iată, să trecem printr-o parcare! Am zis "parcare"? Care parcare? În Noul Galaţi, Parcare egal Balamuc! Care mai de care îşi parchează "visul vieţii sale" exact unde-l "taie" devla! Pietonii sunt derutaţi! Trotuarele-s pline cu table de lux, cu table de sărman, cu table de neam prost, dar şi cu table aflate-n rugină şi ruină! Se vede tocmai de pe Lună că domnul pieton nu mai face nici doi bani pe lângă Autoritate/Comunitate, pe lângă nesimţitul profesionist şi gherţoiul amator! Şi nu numai asta-i buba! Ştiţi sigur, da?

Iată, cu dorsalul pe capota limuzinei stă un proprietar plin de fumuri. Stă şi fumează şmechereşte. Trimite rotocoale "binefăcătoare şi purificatoare" în văzduhul deja împuţit. Desigur, scuipă printre dinţi, cu precizie, cu stil, cu pasiune şi rafinament, pe caldarâmul îmbâcsit cu gunoaiele gunoiului cosmic, supranumit Om. Nu-i pasă că trec prin preajmă. Nu! Chiar îl văd rânjind într-o satisfacţie perfidă: satisfacţia nesimţitului profesionist! Lângă el, gudurându-se şi ţopăind în admirare pentru liderul fumător, îşi perfecţionează apucăturile unul mai mititel, unul care fluieră şi zbiară din toate măruntaiele, noaptea, printre blocuri, cu ghioaga-n cumpănire şi cu vocabularul ajustat exact pe "cultura" ministrului său. Îşi admiră liderul, sparge seminţe, scuipă cojile şi ricanează ca un pui de Lucifer, şi el într-o satisfacţie la fel de perfidă: satisfacţia gherţoiului amator!...Etc.

Citit 2923 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.