INFORMAŢII NOTARIALE/ Acceptarea succesiunii

INFORMAŢII NOTARIALE/ Acceptarea succesiunii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Noutăţile legislative în materie civilă referitoare la transmisiunea succesiunii îi dau posibilitatea celui chemat la moştenire în temeiul legii sau al voinţei defunctului la un drept de opţiune – între a accepta sau a renunţa la moştenire într-un anumit termen, denumit de legiuitor „termen de opţiune succesorală”. Potrivit art.1103 din noul Cod civil acest termen este de un an de la data deschiderii moştenirii şi doar în situaţii ce au caracter excepţional poate fi prorogat.

Instituţia acceptării succesiunii comportă elemente de noutate, respectiv acceptarea moştenirii de către creditori. Astfel, chiar dacă în reglementarea anterioară nu era o prevedere expresă în privinţa acestei posibilităţi, doctrina considera că se poate ca dreptul de opţiune succesorală să fie exercitat pe calea acţiunii oblice de către creditorii personali ai defunctului.

Acceptarea poate fi expresă, atunci când se face prin înscris autentic sau sub semnătură privată, sau tacită, când succesibilul face un act sau un fapt pe care nu ar putea să-l facă decât în calitate de moştenitor (înstrăinarea, cu titlu gratuit sau oneros, de către succesibil a drepturilor asupra moştenirii; renunţarea, chiar gratuită, în folosul unuia sau mai multor moştenitori determinaţi; renunţarea la moştenire, cu titlu oneros, chiar în favoarea tuturor comoştenitorilor sau moştenitorilor subsecvenţi; acte de dispoziţie,administrare definitivă ori folosinţă a unor bunuri din moştenire).

Inventarierea bunurilor

În situaţia în care acceptarea este făcută printr-un înscris autentic, declaraţia de acceptare se va înscrie în registrul naţional notarial, ţinut în format electronic, potrivit legii (art. 1109 Cod civil).

Acceptarea moştenirii operează sub beneficiu de inventar, ceea ce presupune că nu se va face o confuziune de patrimonii între cel al persoanei decedate şi cel al succesorului său, moştenitorii legali şi cei testamentari răspunzând pentru datoriile şi sarcinile succesiunii doar cu bunurile din patrimonial succesoral, proporţional cu cota fiecăruia. Mai mult decât atât, legea prevede că succesibilii, creditorii moştenirii şi orice persoană interesată pot solicita notarului competent să dispună efectuarea unui inventar al bunurilor din patrimoniul succesoral, întocmindu-se un proces-verbal de inventariere. Procesul-verbal de inventariere cuprinde enumerarea, descrierea şi evaluarea provizorie a bunurilor ce se aflau în posesia defunctului la data deschiderii moştenirii.

Ca excepţie de la caracterul voluntar al actului de opţiune, succesibilul care, cu rea-credinţă, a ascuns sau a sustras bunuri din patrimoniul succesoral sau a ascuns o donaţie supusă raportului sau reducţiunii este considerat că a acceptat moştenirea, chiar dacă anterior renunţase la ea.

CITEŞTE ŞI: SFATUL NOTARULUI/ Testamentul olograf

Citit 1687 ori Ultima modificare Luni, 20 Octombrie 2014 20:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.