DEŢINUŢI aprovizionaţi cu TELEFOANE de angajatul penitenciarului
Foto: Ştefan Lazăr, dus la arestare în dosarul Boldea

DEŢINUŢI aprovizionaţi cu TELEFOANE de angajatul penitenciarului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Telefoanele mobile ajungeau la deţinuţi chiar cu ajutorul celor angajaţi să aibă grijă ca astfel de ilegalităţi să nu se întâmple * Trei persoane au fost trimise deja în judecată, altele sunt încă în anchetă


Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi au trimis în judecată trei persoane, dintre care una este angajată în sistemul penitenciar, pentru că s-au asociat în vederea săvârşirii de infracţiuni şi introducere de bunuri interzise în spaţiul de detenţie. Procurorii gălăţeni susţin că telefoanele mobile nu pot fi introduse în cadrul penitenciarelor decât prin implicarea agenţilor cu statut special din cadrul unităţii de penitenciar.

Astfel, la începutul anului 2011, procurorii au demarat o anchetă, având date şi informaţii că, în cursul anului 2010, persoane private de libertate şi funcţionari publici cu statut special, agenţi ai Penitenciarului Galaţi, s-au asociat în scopul introducerii de telefoane mobile, accesorii şi cartele SIM în locurile de detenţie, bunuri interzise deţinerii, care ulterior erau comercializate către alte persoane private de libertate, în scopul obţinerii unor sume de bani.

În urma investigaţiilor, oamenii legii au identificat persoanele care se ocupau cu activitatea infracţională, respectiv, Ştefan Lazăr zis „Bidigă”, persoană privată de libertate, aflată în Penitenciarul Galaţi, Grigore Constandache, văr primar cu „Bidigă”, şi Constantin Mocanu, agent-şef în cadrul Penitenciarului Galaţi.

200 de lei pentru un telefon

Ştefan Lazăr a ajuns în atenţia publică odată cu dosarul lui Mihail Boldea, fiind unul dintre inculpaţii cercetaţi de DIICOT în afacerea imobilelor preluate în mod abuziv. Acesta are însă probleme cu legea încă din 2005, când a fost arestat, primind ulterior o condamnare de 10 ani de închisoare. Lazăr a fost cel care a pus la cale afacerea cu telefoane mobile în Penitenciarul Galaţi.

Astfel, la indicaţiile lui Lazăr, Grigore Constandache cumpăra telefoanele mobile şi i le dădea inculpatului Constantin Mocanu, care le ducea ulterior în penitenciar. Mocanu, susţin anchetatorii, nu făcea pe gratis acest serviciu. „Astfel, „partea” ce-i revenea agentului de penitenciare Mocanu Constantin, potrivit înţelegerii prealabile cu inculpatul Lazăr Ştefan, consta în 200 lei pentru fiecare telefon introdus în penitenciar.

În cursul anului 2011, acesta a pretins şi primit câte 300 lei pentru fiecare telefon introdus în penitenciar, lucru motivat de riscurile crescute la care se expune şi de faptul că sumele ar fi împărţite şi cu alţi agenţi de serviciu în aceleaşi ture sau pe secţie”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi.

Modul de operare

Grigore Constandache le-a povestit anchetatorilor că, în 2010, se întâlnea cu agentul de penitenciare de două ori pe lună, în Micro 40. Apoi, în 2011, când Constantin Mocanu a fost repartizat la asigurarea pazei perimetrului penitenciarului, s-a întâlnit cu Constandache de multe ori, în timpul serviciului de noapte, la gardul penitenciarului, peste care primea sacoşa cu bani şi telefoanele ce urmau să ajungă la Ştefan Lazăr.

Angajatul penitenciarului introducea pachetul cu telefoane mobile în instituţie şi îl plasa în coşul de gunoi, în baie, sub calorifere sau pe hol la intrarea în secţie - locuri ştiute doar de Lazăr. “Ulterior, acesta comercializa telefoanele persoanelor private de libertate la preţuri cuprinse între 1.000 şi 1.400 de  lei, iar un încărcător cu preţuri cuprinse între 150 şi 300 de lei, altele folosindu-le pentru uzul personal şi schimbându-le periodic. Potrivit regulilor instituite, sumele erau plătite de către rudele persoanelor private de libertate, prin mandat on-line depus la Oficiul poştal nr. 12 din Galaţi, beneficiar direct fiind inculpatul Constandache Grigore”, mai precizează procurorii.

Din activitatea infracţională, cei trei au strâns 24.548 de lei, dintre care 9.900 de lei au ajuns la angajatul penitenciarului, restul banilor fiind împărţiţi în mod egal de Lazăr şi vărul lui.

Cercetările continuă

Pentru banii primiţi, angajatul penitenciarului îl anunţa pe Ştefan Lazăr şi când au loc controale în camerele de detenţie, astfel încât acesta să nu rămână fără telefoanele mobile primite ilegal.

Agentul de penitenciare nu s-a limitat însă doar la asocierea cu Lazăr, el facilitând introducerea de telefoane şi pentru alţi deţinuţi. Unul dintre ei a depus plângere, după ce Mocanu i-ar fi cerut 300 de euro pentru un telefon mobil. De asemenea, procurorii susţin că în afacere mai sunt implicaţi şi alţi agenţi de penitenciar. Acestea sunt motivele pentru care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi au cerut disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor.

CITEŞTE ŞI: Peste 2.000 de telefoane mobile confiscate în doi ani la Penitenciarul din Galaţi

Citit 3227 ori Ultima modificare Luni, 27 Octombrie 2014 17:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.