AFLĂ de ce a fost REŢINUT de DNA directorul Regionalei CFR Galaţi

AFLĂ de ce a fost REŢINUT de DNA directorul Regionalei CFR Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Mita i se plătea lui Laurenţiu Seceleanu fie direct, fie prin facturi fictive


În urma percheziţiilor efectuate marţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Cluj în 22 de locaţii din Galaţi, Bucureşti, Cluj şi Ilfov, într-un dosar penal ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, comise în perioada 2012-2014, şapte persoane au fost reţinute pentru 24 de ore. Printre ele se numără şi directorul Centrului Regional de Exploatare, Întreţinere şi Reparaţii CF Galaţi, Laurenţiu Seceleanu. Procurorii îl acuză pe Seceleanu de luare de mită, în formă continuată şi complicitate la spălare de bani, în formă continuată.

Alături de directorul Regionalei CFR Galaţi, au mai fost reţinuţi Călin Mitică, om de afaceri care controlează SC Remarul 16 Februarie SA şi SC Transferoviar Grup SA, Kinga Mădărăşan, director general SC Transferoviar Grup SA, Adriian Ştefan, director de infrastructură SC Transferoviar Grup SA, Georgel Mihuţ, directorul Salinei Ocna Dej, Dumitru Bărbăcuţi, director general SC Remarul 16 Februarie SA şi Teodor Alexandru Gavriş, şef Serviciu Automotoare şi ulterior director de tracţiune în cadrul SNTFC CFR Călători SA.

Celelalte şase persoane reţinute sunt acuzate de constituirea, respectiv sprijinirea unui grup infracţional organizat, luare sau dare de mită, spălare de bani, trafic de influenţă, instigare la abuz în serviciu, complicitate la cumpărare de influenţă şi cumpărare de influenţă. Multe dintre aceste infracţiuni, susţin procurorii, au fost săvârşite de mai multe ori de persoanele incriminate.

După cum vă informam în ziarul de ieri, omul de afaceri Călin Mitică a constituit un grup infracţional organizat, împreună cu Kinga Mădărăşan şi cu Adriian Ştefan, cu scopul ca societăţile Transferoviar Grup şi Remarul 16 Februarie, controlate de Călin Mitică, să acapareze cât mai multe lucrări şi servicii atribuite de CFR Călători, Salrom, Sucursala Regională de Căi Ferate Galaţi şi Salina Ocna Dej. Pentru obţinerea acestor contracte, membrii grupului infracţional ar fi dat mită, prin intermediari, în condiţiile în care firmele controlate de Călin Mitică nu aveau capacitatea tehnică şi economică să efectueze lucrările şi serviciile contractate, arată anchetatorii, în documentele citate.

Încălcarea îndatoririlor de serviciu

Procurorii DNA susţin că Adriian Ştefan a fost cel care a dispus, cu complicitatea lui Călin Mitică şi a Kingăi Mădărăşan, ca Laurenţiu Seceleanu, directorul CNCF CFR SA - Sucursala Regională de Căi Ferate Galaţi, să primească diferite sume de bani. „Transferarea şi remiterea sumelor, ca mită, a fost efectuată în legătură cu îndatoririle de serviciu ale lui Seceleanu Laurenţiu, respectiv pentru ca acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze sau să întârzie îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri, toate aceste demersuri vizând avantajarea ilicită a intereselor de afaceri ale SC Transferoviar Grup SA”, se arată în comunicatul DNA.

Mită dată în parcare

Sursa citată arată că Seceleanu a primit banii în mai multe modalităţi, atât direct, în numerar, cât şi indirect, într-o formă disimulată, prin decontarea de către SC Transferoviar Grup SRL a unor facturi fictive, emise de SC Elipsoid SRL Galaţi (firmă care are sediul chiar acasă la directorul regionalei CFR Galaţi) şi prin plata unor servicii fictive. „Ajutorul dat de către Călin Mitică şi Mădărăşan Kinga a constat în aceea că au consimţit la efectuarea transferurilor frauduloase, precum şi la remiterile unor sume de bani în numerar, care ar fi fost imposibile fără acordul lui Călin Mitică, deoarece acesta controlează activitatea SC Transferoviar Grup SA, precum şi fără acordul lui Kingăi Mădărăşan, care avea calitatea de director general al acestei firme”, se mai arată în comunicat.

Omul de afaceri clujean şi Kinga Mădărăşan au plănuit, împreună cu Ştefan Adriian, modalităţile de remitere a sumelor şi i-au solicitat, de mai multe ori, acestuia din urmă, să continue plăţile către Laurenţiu Seceleanu, în vederea avantajării ilegale a intereselor firmei lui Călin Mitică.

Procurorii mai arată că, în perioada 16 aprilie 2013 - 3 octombrie 2014, SC Transferoviar Grup SA a efectuat 13 plăţi, prin circuit bancar, către SC Elipsoid SRL, în sumă totală de 84.657 de lei. De asemenea, anchetatorii susţin că Seceleanu a primit 20.000 de lei, printr-un intermediar, în octombrie 2013, iar în decembrie 2013 a mai primit, în mod direct, încă 25.000 de lei. Această ultima tranşă din bani, Seceleanu a primit-o într-o parcare din Bucureşti, încasând astfel în total 129.657 de lei (aproximativ 30.000 de euro). Se pare că banii primiţi de Laurenţiu Seceleanu în numerar au fost scoşi din patrimoniul firmei Transferoviar Grup cu ajutorul lui Mitică Călin, ca plată a unor dividende.

Cele şapte persoane reţinute de procurori vor fi prezentate în faţa instanţei de judecată cu propunerea de arestare preventivă.

CITEŞTE ŞI: Suspiciuni de CORUPŢIE la Regionala CFR Galaţi: directorul a fost REŢINUT

Citit 4790 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Octombrie 2014 17:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.