ŞPAGĂ achitată prin plăţi pentru LUCRĂRI FICTIVE şi vacanţe la munte. Cum a fost atras directorul CFR Galaţi în AFACERI PENALE

ŞPAGĂ achitată prin plăţi pentru LUCRĂRI FICTIVE şi vacanţe la munte. Cum a fost atras directorul CFR Galaţi în AFACERI PENALE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Interceptările din dosarul DNA privind corupţia de la SNCFR arată, printre multe altele, şi modul cum a fost atras "în combinaţie" şeful Regionalei Infrastructură CFR Galaţi, Laurenţiu Seceleanu. Procurorii DNA Cluj arată, în referatul în care au cerut arestarea a şapte inculpaţii (printre care şi Seceleanu, acuzat de luare de mită în formă continuată şi complicitate la spălare de bani), modul cum patronul Transferoviar Grup SA, Călin Mitică, l-a "momit" pe fostul director al Regionalei gălăţene. Spre exemplu, acesta i-ar fi angajat soţia la societatea Transferoviar Grup, din martie 2013 până în martie 2014, ca responsabil cu securitatea şi sănătatea în muncă.

Pe aceeaşi idee ar fi fost cooptat în afacere şi ginerele lui Seceleanu, Andrei Ştefan Florin. Prin firma acestuia, Elipsoid SRL, se elaborau studii tehnice sau se furnizau servicii de consultanţă - probabil fictive (cel puţin aşa pretind procurorii) pentru Transferoviar. „Plăţile fiind efectuate de SC Transferoviar Grup SA prioritar, la termenele stabilite de Seceleanu Laurenţiu, existând indicii rezonabile că prestaţiile societăţii din Galaţi sunt fictive. În acest mod, în schimbul promovării ilicite a intereselor SC Transferoviar Grup, Seceleanu Laurenţiu a încasat, prin interpunerea SC Elipsoid SRL, sume cuprinse între 8–10.000 lei, lunar”, arată procurorii DNA.

Tot în scopul cointeresării lui Seceleanu, Transferoviar i-ar fi achitat un sejur în Poiana Braşov ginerelui şi fiicei lui Seceleanu. Procurorii clujeni mai susţin în referatul lor că întreaga operaţiune de atragere a lui Seceleanu ar fi avut loc în contextul în care Transferoviar ar fi urmat să execute printre altele şi lucrări de reabilitare a liniei de cale ferată Galaţi - Bârlad, devenită inoperabilă ca urmare a unor alunecări de teren.

Iată o convorbire telefonică purtată de ginerele lui Seceleanu pe 26 august 2013, cu cel care reprezenta interesele firmei Transferoviar, Adriian Ştefan.

Ştefan Adriian: Bună ziua! Ce faceţi?

Andrei Ştefan Florin: Ce să fac? Bine!

Ş. A.: Te duci la munte joi?

A. Ş.F.: Aşa vroiam, dacă…

Ş. A.: Cum intri în Poiană mergi până în capăt spre gondolă, Hotel Edelweiss, este după Şura Dacilor. Ştii ceva pe acolo?

A. Ş. F.: Da, da, ştiu unde-i Şura Dacilor.

Ş. A.:  Aşa! De la Şura Dacilor tot mergi înainte spre gondolă şi e la doilea sau al treilea hotel pe dreapta.

A. Ş. F.: Am înţeles.

Ş. A.: E din sticlă tot  aşa frumos, cu foarte multe flori, e foarte frumos hotelul şi spui că vii din partea mea şi atât.

A. Ş. F.: Am înţeles.

Ş. A.:  Da?

A. Ş. F.: Da!

Ş. A.: Vrei cu masă, cu tot asigurat sau…?

A.   Ş. F.: Cum ziceţi, dacă e posibil.

Pe 29 august, Adriian Ştefan a luat legătura cu Seceleanu şi i-a întrebat de tineri, de fiica şi de ginerele lui, care nu l-au sunat. „Da. Ce face compania de sunet? A plecat spre ţările calde?”, îl întreabă Ştefan pe Seceleanu. „I-am spus, orice problemă ai, mă suni! Vrei acolo aşa, cum vrei aşa fac”, îi explică responsabilul Transferoviar lui Seceleanu. Acesta îl asigură că tinerii încă nu au ajuns şi dacă nu au sunat înseamnă că sunt bine. Spre seară, Adriian Ştefan a primit un SMS de la ginerele lui Seceleanu: „Acum am ajuns, totul e ok şi foarte frumos! Mulţumim!”.

În ediţiile viitoare, vom reveni cu amănunte interesante legate de modul cum s-a încercat atragerea şi a altor instituţii din Galaţi în afacerile penale cu Transferoviar şi SNCFR.

Citit 3297 ori Ultima modificare Duminică, 16 Noiembrie 2014 23:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.