BREVIAR JURIDIC/ Abandonul de familie

BREVIAR JURIDIC/ Abandonul de familie
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Codul penal defineşte abandonul de familie ca fiind fapta persoanei care, deşi are obligaţia legală de întreţinere faţă de o altă persoană, o părăseşte, o alungă sau o lasă fără ajutor, expunând-o unor suferinţe fizice sau  morale.

De asemenea, săvârşeşte infracţiunea de abandon de familie persoana care, cu rea-credinţă, nu îşi îndeplineşte obligaţia de întreţinere stabilită de lege sau nu plăteşte, timp de 3 luni, pensia de întreţinere stabilită prin hotărâre judecătorească în favoarea persoanei îndreptăţite.

Potrivit Codului penal, constituie infracţiune de abandon de familie şi neexecutarea, cu rea-credinţă, de către persoana condamnată a prestaţiilor periodice stabilite prin hotărâre judecătorească în favoarea persoanelor îndreptăţite la întreţinere din partea victimei infracţiunii.

Faptele de abandon de familie se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Acţiunea penală pentru infracţiunea de abandon de familie se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

În cazul în care inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile înainte de terminarea urmăririi penale, fapta nu se mai pedepseşte.

Pe de altă parte, dacă până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa de judecată poate dispune amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

Citeşte şi: BREVIAR JURIDIC/ Divorţul pe cale notarială

Citit 1774 ori Ultima modificare Luni, 24 Noiembrie 2014 20:52