Procurorii DNA au dat iama în instituţii/ Vânătoarea de CORUPŢI a trecut şi pe la Galaţi (FOTO)

Procurorii DNA au dat iama în instituţii/ Vânătoarea de CORUPŢI a trecut şi pe la Galaţi (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Gheorghe Bunea Stancu, Florin Mija, Emanoil Bocăneanu, Auraş Braşoveanu şi Laurenţiu Seceleanu sunt câteva dintre numele grele din dosarele penale instrumentate de procurorii DNA Galaţi


Anul 2014 a debutat la Galaţi (vorbind despre lupta anticorupţie) cu trimiterea în judecată a lui Emanoil Bocăneanu, intrat în scandal penal în noiembrie 2013. Fost prefect de Galaţi, acesta a fost acuzat că a intervenit pe lângă şeful Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Populaţiei (DJEP), Ileana Schipor, pentru ca să-i dea subiectele unui concurs de angajare în instituţie unei protejate a lui.

Procurorii DNA au mai susţinut că, din fotoliul de prefect, Bocăneanu a luat mită ca să-i pună în funcţie pe unii sau să-i salveze pe alţii de amenzile date de poliţiştii de la Circulaţie. Arestat şi apoi eliberat, Bocăneanu a reuşit performanţa să se mai aleagă cu două dosare în acest an. Unul a fost instrumentat de procurorii brăileni, iar altul a fost finalizat curând de cei de la DNA Galaţi. Aici, Bocăneanu este acuzat că şi-a dat avizul pe o hotărâre ilegală a Consiliului Local Galaţi, prilej cu care s-au deturnat bani publici către FCM Dunărea. În acest caz au fost trimişi în judecată atât Bocăneanu, cât şi preşedintele clubului sportiv, Auraş Braşoveanu.

CJ Brăila a rămas fără şefi

Decapitarea Consiliului Judeţean (CJ) Brăila a avut un impact deosebit asupra oraşului nostru, prin faptul că una dintre firmele mari gălăţene, Tancrad, a ajuns şi ea să fie inculpată. Gheorghe Bunea Stancu şi Florin Mija, fost preşedinte, respectiv, vicepreşedinte CJ Brăila, au fost acuzaţi că au dat firmei amintite, în mod ilegal, lucrări publice. Prejudiciul estimat de procurori a fost de aproape 700.000 de euro lei, cea mai mare parte din acesta fiind în sarcina firmei Tancrad, motiv pentru care o parte dintre bunuri i-au fost puse sub sechestru.

Dosarul este unul cu impact şi graţie faptului că Bunea Stancu a fost trecut astfel pe celebra „listă a baronilor” adusă în discuţie de Traian Băsescu. Mai mult, Bunea a rămas în memoria publică prin declaraţia belicoasă pe care a făcut-o la adresa colaboratorilor săi, avertizându-i că, dacă va pica, îi va lua pe toţi după el. Fostul preşedinte al CJ Brăila a ajuns la DNA în luna august a acestui an. Bunea s-a trezit cu mascaţii care i-au percheziţionat atât locuinţa, cât şi locul de muncă.

Rând pe rând, inculpaţii au fost aduşi la audieri la DNA Galaţi. Ordonanţele de reţinere au venit una câte una, de-a lungul nopţii. Au fost duşi la Tribunal cu propunere de arestare, dar magistraţii au fost de părere că se impune controlul judiciar pentru unii şi arestul la domiciliu pentru alţii. Imediat a urmat trimiterea în judecată, iar printre inculpaţi se numără şi patronul firmei gălăţene, Cristian Cătălin Stăncic. Ancheta demarată de cei de la DNA a plecat de la mai multe sesizări, unele chiar din oficiu, din declinări, adunate din 2009 şi până în prezent. Banii publici s-ar fi dus pe reabilitarea unor drumuri judeţene din Brăila, pe asfaltări, dar problema cea mai mare pare să fie alta, că doar o singură firmă a câştigat de fiecare dată licitaţiile - Tancrad. Procesul se judecă la Tribunalul Vrancea.

Poliţistul-actor ridicat de procurori

În octombrie 2014 am avut parte de reţinerea comisarului Mircea Rusu. Interesul asupra acestui dosar a venit din meseria "complementară" pe care o are acesta, manechin de modă şi actor de reclame. Supranumit „manechinul lui Botezatu”, Mircea Rusu a ajuns pe prima pagină a tabloidelor după ce DNA a făcut public motivul pentru care l-a reţinut: "abuz în serviciu". El este acuzat că ar fi pus doi subalterni, din care unul îi este fin, să-l escorteze pe un bulibaşă din judeţ la o bancă.

Lucrurile nu au fost încă lămurite de procurorii gălăţeni ai DNA, dar din primele informaţii care au răzbătut chiar din referatul propunerii de arestare, trimis la Tribunalul Galaţi, Mircea Rusu ar fi ajutat la recuperarea a 60.000 de lei. Bulibaşa le vânduse marfă unor patroni de firme, cu care s-ar fi întâlnit în bancă. După ce au început tranzacţia, în sensul că oamenii au completat file cec cu suma de 60.000 de lei, cei doi subalterni ai lui Rusu au năvălit în bancă şi l-au luat pe sus pe „protejat” sub pretextul că este arestat. Dosarul penal se află în lucru, iar judecătorii l-au lăsat liber pe „manechinul lui Botezatu”. Ceilalţi doi subalterni, agent şef adjunct Viorel Claudiu Andrei şi agent şef Lucian Dobri, se află sub control judiciar. Lucian Dobri este cercetat şi pentru braconaj, dar şi pentru un accident de vânătoare şi în urma căruia a fost ucis omul de afaceri Mircea Tanislav.

Citeşte şi: UPDATE/ Suspiciuni de CORUPŢIE la Regionala CFR Galaţi: directorul a fost REŢINUT

 

Gheorghe Bunea Stancu, Emanoil Bocăneanu, Mircea Rusu

Citit 3311 ori Ultima modificare Marți, 23 Decembrie 2014 12:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.