SCANDALUL CĂLDURII/ Apaterm, recidivistă la neplata datoriilor

SCANDALUL CĂLDURII/ Apaterm, recidivistă la neplata datoriilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Intrarea în lichidare a societăţii care distribuie apă caldă şi căldură în Galaţi a fost cauzată de faptul că Apaterm nu şi-a respectat obligaţiile financiare asumate prin planul de reorganizare, şi-a motivat decizia judecătorul care are pe masa de lucru „dosarul căldurii” şi a dispus intrarea în faliment a societăţii.

Reprezentanţii Electrocentrale şi-au bazat cererea de intrare în faliment a Apaterm tocmai pe acest lucru. CET a susţinut că datoriile Apaterm se ridicau, pe 5 decembrie 2014, la 12.152.872,53 de lei. Din această sumă, 9.300.657 de lei ar fi datoria acumulată până la 24 septembrie 2014, iar 2.852.215,53 de lei, datoria curentă şi scadentă, în condiţiile în care societatea fusese scutită deja de o datorie uriaşă. Electrocentrale a adus în discuţie faptul că magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au şters datoria istorică a Apaterm, în valoare de 339.701.779,91 de lei, iar CET avea de primit, conform planului de reorganizare, zero lei. Această şansă dată Apaterm a adus şi intrarea în insolvenţă a CET, pentru că aceasta nu şi-a mai putut achita facturile către furnizorii săi.

A tot avut şanse, dar nu le-a valorificat

Practic, Electrocentrale a adus în faţa judecătorului argumente strânse de-a lungul a mai bine de un an, timp în care, în accepţiunea sa, firma de distribuire a căldurii nu a făcut paşi spre echilibrul financiar, ci dimpotrivă. Planul de reorganizare a Apaterm a fost prelungit cu încă un an, cu aprobarea adunării creditorilor, dar şi a instanţei de judecată, reprezentanţii CET arătând că s-au inclus în programul de plăţi şi "datoriile acumulate de către debitoare în perioada de observaţie (17.06.2011 - 30.01.2013), creându-se astfel o nouă şansă de a-şi continua activitatea şi de a achita eşalonat datoriile apărute după deschiderea procedurii de insolvenţă". Aceştia au mai spus în sala de judecată că există riscul iminent ca societatea pe care o reprezintă să nu mai poată asigura livrarea agentului termic necesar populaţiei, ca urmare a multiplelor notificări de reziliere a contractelor încheiate cu furnizorii.

Pentru judecător a contat într-un final faptul că Apaterm nu s-a conformat planului de reorganizare şi, potrivit Legii insolvenţei, asta îi putea atrage falimentul, lucru care s-a şi întâmplat. Judecătorul a ţinut cont şi de faptul că, în afară de CET, un alt creditor, ANAF, a arătat, în octombrie 2014, că Apaterm nu "a efectuat plăţi curente faţă de aceasta".

Rămâne de văzut dacă Apaterm va contesta această decizie, iar dacă o va face este de urmărit şi care va fi parcursul dosarului la Curtea de Apel.

Citeşte şi: CU FALIMENTUL PE ŢEAVĂ/ Vineri, zi decisivă pentru soarta CĂLDURII Galaţiului

Citit 3155 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Ianuarie 2015 17:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.