Un gălăţean a ÎNVINS STATUL în instanţă/ 100.000 de lei - COSTUL unei ERORI judiciare

Un gălăţean a ÎNVINS STATUL în instanţă/ 100.000 de lei - COSTUL unei ERORI judiciare
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Gălăţeanul care a dat statul român în judecată pentru că a fost arestat şi judecat pentru un jaf pe care nu l-a comis a câştigat o primă bătălie în instanţă. Tribunalul i-a dat câştig de cauză lui Lucian Mocănel, admiţându-i daunele morale, în cuantum de 100.000 de lei, nu de 700.000 de lei, aşa cum solicitase. Statul trebuie să achite şi cheltuielile generate de judecata acestui proces, în cuantum de 1.500 de lei. Decizia nu este definitivă, dar consfinţeşte faptul că Lucian Mocănel a fost achitat pentru o faptă penală pentru care procurorii i-au întocmit un dosar şi l-au trimis în judecată.

Acuzaţia anchetatorilor a fost că, pe 5 octombrie 2009, Mocănel a jefuit o unitate bancară situată în Port. Atunci, doi indivizi mascaţi şi înarmaţi au năvălit în bancă şi într-un minut au furat suma de 155.265 de lei. Abia pe 14 aprilie 2010, Mocănel a fost arestat preventiv pentru tâlhăria comisă la bancă, fiind eliberat după aproape un an de arest, în martie 2011.

După opt luni de zile, procurorii au finalizat dosarul, reuşind să-l identifice doar pe unul dintre cei doi atacatori, adică pe Lucian Mocănel, pentru cel de-al doilea disjungând dosarul, în iunie 2010. În acuzaţiile aduse gălăţeanului, procurorii au mizat atât pe mărturia unei angajate, care i-ar fi văzut chipul lui Mocănel, când acesta şi-ar fi scos cagula, cât şi pe înregistrările făcute de camerele de supraveghere din zonă. Anchetatorii au ridicat urme de încălţăminte şi au făcut o "expertiză biocriminalistică", prin care s-a stabilit că profilul genetic este într-un procentaj covârşitor (99 la sută) al lui Lucian Mocănel. Profilul genetic a fost identificat pe baza probelor luate de pe o bucată din plastic desprinsă din punga în care au fost băgaţi banii, dar şi de pe o geacă abandonată pe drum de unul dintre cei doi atacatori, probe luate din unitatea bancară jefuită. De asemenea, o percheziţie acasă la cel arestat a dus la descoperirea unei cagule.

Mocănel nu a recunoscut niciodată jaful, susţinând că în ziua cu pricina a fost împreună cu un prieten, căruia i-a vândut o maşină. Probele au dus, în octombrie 2012, la o primă condamnare a inculpatului. Judecătoria a dispus ca Lucian Mocănel să stea după gratii şapte ani, reţinând însă că nu a recunoscut fapta şi că a avut o anumită apărare. Mocănel a atacat decizia la Curtea de Apel. Magistraţii de aici, pe baza declaraţiilor sale, a vizionării înregistrărilor şi a răspunsurilor primite prin Avizul Comisiei Superioare de Medicină Legală l-au achitat pe gălăţean, în noiembrie 2013.


CITEŞTE ŞI: Condamnat pe nedrept/ Un gălăţean CERE statului DESPĂGUBIRI de 700.000 de lei

Citit 3368 ori Ultima modificare Luni, 16 Februarie 2015 18:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.