BREVIAR JURIDIC/ Competenţa instanţelor judecătoreşti în materie civilă (III)

BREVIAR JURIDIC/ Competenţa instanţelor judecătoreşti în materie civilă (III)
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

* Competenţa materială a Curţii de Apel


Curtea de Apel judecă în primă instanţă, în apel şi în recurs, precum şi orice alte cereri prevăzute de lege. Codul de procedură civilă stabileşte expres competenţa în primă instanţă a Curţii de Apel în materia soluţionării litigiilor de contencios administrativ şi fiscal, în condiţiile legii speciale (Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ).

Astfel, secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel soluţionează în fond următoarele cauze, dacă prin lege nu se prevede altfel: litigiile privind actele administrative emise de autorităţile publice centrale, litigiile referitoare la taxe şi impozite, contribuţii, datorii vamale, precum şi accesorii ale acestora mai mari de 1.000.000 de lei, toate cererile privind actele administrative emise de autorităţile publice centrale care au ca obiect sume reprezentând finanţarea nerambursabilă din partea Uniunii Europene, indiferent de valoare.

Ca instanţă de apel, Curtea de Apel judecă apelurile declarate împotriva hotărârilor pronunţate de tribunal în primă instanţă, dacă nu există un text de lege potrivit căruia hotărârea astfel pronunţată este dată fără drept de apel sau este susceptibilă de recurs.

Ca instanţă de recurs, Curtea de apel soluţionează recursurile în cazurile anume prevăzute de lege. Prin urmare, Curtea de apel soluţionează recursurile împotriva hotărârilor pronunţate de tribunal în apel, a hotărârilor date, potrivit  legii, fără drept de apel,  precum şi în alte cazuri prevăzute expres de lege (ex.: hotărârile pronunţate de tribunal în primă instanţă în litigiile de contencios administrativ pot fi atacate cu recurs la secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel).

În baza unor norme speciale prevăzute de Codul de procedură civilă sau de alte acte normative, Curtea de apel judecă orice alte cereri date prin lege în competenţa acesteia (ex.: conflictul de competenţă între două tribunale sau între un tribunal şi o judecătorie din raza sa teritorială, ori între două judecătorii care nu sunt în raza aceluiaşi tribunal, dar sunt în circumscripţia aceleiaşi curţi de apel, cererile de recuzare sau de abţinere a tuturor judecătorilor de la un tribunal, cererile de strămutare de la o judecătorie sau  un tribunal din raza sa teritorială pe motiv de bănuială legitimă, acţiunea în anularea unei hotărâri arbitrale etc.).


CITEŞTE ŞI: Competenţa instanţelor judecătoreşti în materie civilă I (click aici) şi Competenţa instanţelor judecătoreşti în materie civilă II (click aici)

Citit 2304 ori Ultima modificare Luni, 20 Aprilie 2015 17:41