FALSIFICATORI DE CARDURI fără frontiere. Turci şi polonezi, LĂSAŢI FĂRĂ BANI de români

FALSIFICATORI DE CARDURI fără frontiere. Turci şi polonezi, LĂSAŢI FĂRĂ BANI de români
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Procurorii DIICOT Galaţi au trimis în judecată patru persoane pe care le-au anchetat pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la deţinere de instrumente în vederea falsificării de valori, tentativă de acces ilegal la un sistem informatic, falsificare de titluri de credit sau instrumente de plată şi tentativă de efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

Cei patru - Ştefan Căsăneanu, Cosmin Mihai Comănescu, zis „Tolanu” sau ”Baiazid”, Marian Valentin Lină şi Ionuţ Cristian Ursu, zis „Vârcolac” - sunt anchetaţi de procurorii gălăţeni încă din iunie 2014.

Activitate infracţională continuată după eliberare

În timpul anchetei, oamenii legii au aflat că Ştefan Căsăneanu, Mihai Comănescu şi Cristian Ursu au fost arestaţi preventiv, în 2009, şi trimişi în judecată, la începutul anului 2015, într-un alt dosar instrumentat de procurorii DIICOT Iaşi. Cei trei sunt judecaţi acum, la Iaşi, pentru aceleaşi infracţiuni pentru care au fost trimişi în judecată şi în prezentul dosar.

După ce au fost eliberaţi de judecătorii ieşeni, "inculpaţii Căsăneanu Ştefan şi Comănescu Mihai Cosmin şi-au continuat conlucrarea pe linie criminalităţii informatice, activitatea lor infracţională desfăşurându-se pe teritoriul Poloniei, ţară unde au fost judecaţi şi condamnaţi pentru infracţiuni legate de falsificarea cardurilor bancare", se arată în rechizitoriul DIICOT Galaţi.

Astfel, beneficiind de avantajul experienţei infracţionale dobândite anterior în domeniul criminalităţii informatice şi cunoscând avantajele financiare ale acestui gen de fapte, Ştefan Căsăneanu şi Mihai Cosmin Comănescu au pus, în cursul anului 2014, bazele unei noi grupări infracţionale. Cei doi compromiteau bancomatele prin metoda „skimming”, iar apoi făceau retrageri frauduloase de numerar. În noul grup infracţional a fost atras şi Valentin-Marian Lină, din Piteşti, localitate de unde este şi Comănescu. Ulterior, în septembrie 2014, gruparea s-a întregit prin cooptarea lui Ionuţ Cristian Ursu.

Sesizare de la bancă

Ancheta în acest caz a început după ce poliţiştii gălăţeni au fost sesizaţi că un autor necunoscut a încercat să retragă bani de la un ATM al Băncii Româneşti, folosind un card neinscripţionat. Cardul respectiv a fost blocat de ATM-ul băncii, fără ca individul să poată scoate bani. Ulterior s-a stabilit că respectivul card avea inscripţionate datele unui card bancar autentic, eliberat de o bancă din Turcia. În urma verificărilor efectuate, oamenii legii au stabilit că persoana care a încercat să scoată bani din bancomat era Ştefan Căsăneanu.

Poliţiştii BCCO Galaţi s-au sesizat şi ei cu privire la activitatea infracţională şi au stabilit că membrii grupării clonau carduri din Turcia şi Polonia, iar ulterior le foloseau pentru a scoate bani de la diferite bănci. În urma verificărilor, oamenii legii au aflat şi că Ştefan Căsăneanu a fost cercetat şi în Turcia pentru infracţiuni informatice şi a primit interdicţia de a mai intra în această ţară.

"În activitatea infracţională desfăşurată de această grupare, Turcia este o ţară vizată tocmai prin numărul mare de carduri care ar putea fi fraudate în intervalul de timp în care dispozitivele de skimming, respectiv fanta falsă prevăzută cu cititor de card şi bagheta cu cameră video încorporată, sunt montate pe terminalele ATM", se mai arată în rechizitoriul DIICOT.

Carduri confiscate la Constanţa

La finalul lunii septembrie 2014, Mihai Cosmin Comănescu, Valentin-Marian Lină şi Cristian-Ionuţ Ursu erau pasageri într-un autocar ce venea din Turcia. În Constanţa, cei trei au fost controlaţi în bagaje de poliţiştii de frontieră, oamenii legii descoperind aproximativ 400 de carduri clonate, dar şi multe aparate pe care inculpaţii le foloseau pentru obţinerea datelor. Iniţial, s-a întocmit un nou dosar de cercetare la Constanţa, acesta fiind ulterior declinat către DIICOT Galaţi.

Cei patru inculpaţi au fost arestaţi preventiv în septembrie 2014, iar instanţa de judecată le-a prelungit mandate pentru încă 30 de zile pe data de 16 aprilie. Astfel, ei vor rămâne în arest şi vor da socoteală în faţa judecătorilor Tribunalului Galaţi, care vor da şi o primă sentinţă în acest caz.


CITEŞTE ŞI: Reţea de falsificatori de carduri DESTRUCTURATĂ. Infractorii au acţionat în Galaţi, dar şi în Turcia

Citit 4190 ori Ultima modificare Luni, 27 Aprilie 2015 17:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.