BREVIAR JURIDIC/ Restituirea taxei judiciare de timbru

BREVIAR JURIDIC/ Restituirea taxei judiciare de timbru
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.80 din 26 iunie 2013 privind taxele judiciare de timbru reglementează situaţiile în care aceste taxe pot fi restituite (integral, parţial sau proporţional), la cererea petiţionarului.

Astfel, taxele judiciare de timbru se restituie în următoarele  condiţii:

- taxa plătită nu era datorată sau s-a plătit mai mult decât cuantumul legal;

- acţiunea sau cererea a rămas fără obiect în cursul procesului, ca urmare a unor dispoziţii legale;

- acţiunea corect timbrată a fost anulată întrucât nu a îndeplinit cerinţele prevăzute de Codul de procedură civilă, sau în cazul în care reclamantul a renunţat la cererea de chemare în judecată până la comunicarea acesteia către pârât;

- în procesul de divorţ, părţile  au renunţat la judecată ori s-au împăcat;

- contestaţia la executare a fost admisă, iar hotărârea a rămas definitivă.

De asemenea, taxa judiciară de timbru se restituie în situaţia în care instanţa de judecată s-a declarat necompetentă şi a trimis cauza  la un alt organ cu activitate jurisdicţională sau în cazul  respingerii cererii ca nefiind  de competenţa  instanţelor române.

Ordonanţa  sus – menţionată mai prevede că dreptul de a solicita restituirea taxei judiciare de timbru poate  fi exercitat în termen de un an de la data naşterii acestuia.

Cererea de restituire se adresează instanţei de judecată la care a fost introdusă acţiunea. Ulterior,  pentru restituirea  taxei judiciare de timbru  ce i se cuvine, persoana interesată trebuie să depună, în original, la registratura unităţii administrativ – teritoriale (organul fiscal local) decizia  de restituire soluţionată de  instanţa de judecată şi documentul de plata taxei judiciare de timbru, în copie.

În cererea de restituire trebuie să se precizeze datele de identificare ale  persoanei  respective şi modalitatea de restituire a banilor: în cont bancar, în numerar sau  prin mandat poştal.

În cazul persoanelor fizice, restituirea se efectuează fie în contul bancar indicat în cerere, fie în numerar pentru sume mai mici de 500 de lei, fie prin mandat poştal.

În ceea ce priveşte persoanele juridice, restituirea sumelor cuvenite se efectuează numai prin decontare bancară în contul indicat în cerere.

Citit 3387 ori Ultima modificare Luni, 25 Mai 2015 17:42