Breviar juridic/ Lămurirea şi completarea hotărârii judecătoreşti civile

Breviar juridic/ Lămurirea şi completarea hotărârii judecătoreşti civile
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

În cazul în care dispozitivul unei hotărâri judecătoreşti civile este neclar cu privire la înţelesul, întinderea sau aplicarea acestuia ori cuprinde dispoziţii contradictorii, partea interesată poate solicita instanţei de judecată să lămurească dispozitivul respectiv sau să înlăture dispoziţiile potrivnice.

Pe calea unei asemenea proceduri nu se poate solicita anularea sau modificarea dispozitivului hotărârii, ci doar clarificarea acestuia dacă nu este suficient de clar sau cuprinde dispoziţii contradictorii.

Cererea pentru lămurirea sau îndreptarea dispoziţiilor potrivnice poate fi formulată oricând.

De precizat, însă, că spre deosebire de procedura îndreptării hotărârii, care poate fi  efectuată şi din oficiu, lămurirea hotărârii poate fi dispusă numai la cererea părţii interesate.

Cererea de lămurire se soluţionează de urgenţă de instanţa care a pronunţat hotărârea, cu citarea părţilor, în camera de consiliu.

Încheierea pronunţată este supusă aceloraşi căi de atac (apel sau recurs) ca hotărârea în legătură cu care s-a solicitat lămurirea sau înlăturarea dispoziţiilor contradictorii.

Cheltuielile de judecată efectuate în această procedură sunt suportate de stat din fondul special constituit potrivit legii, în cazul în care cererea a fost admisă.

Când cererea de lămurire a fost respinsă, cheltuielile de judecată sunt suportate de partea care a declanşat procedura, conform dreptului comun.

Codul de procedură civilă mai prevede că, în situaţia în care instanţa de judecată a omis să se pronunţe asupra unui capăt de cerere principal sau accesoriu ori asupra unei cereri conexe sau incidentale, partea interesată poate să ceară completarea hotărârii.

Această cerere poate fi formulată în acelaşi termen în care se poate declara, după caz, apel sau recurs împotriva hotărârii  a cărei completare se solicită.

Cererea se soluţionează în regim de urgenţă, cu citarea părţilor, prin  hotărâre separată.

Această hotărâre este supusă aceloraşi căi de atac ca hotărârea în legătură cu care s-a solicitat completarea.

Procedura completării hotărârii se aplică şi în cazul în care instanţa de judecată a omis să se pronunţe asupra cererilor formulate de avocaţi, experţi sau martori, cu privire la  drepturile ce li se cuvin pentru activitatea prestată în proces.

Ca şi în cazul lămuririi hotărârii, cheltuielile de judecată făcute de parte într-o cerere de completare vor fi suportate de stat, în cazul în care a fost admisă, iar dacă a fost respinsă, cheltuielile  sunt suportate de partea care a formulat cererea.

Citit 6251 ori Ultima modificare Luni, 29 Iunie 2015 17:43