Liderul contrabandiştilor din Galaţi, trimis în judecată

Liderul contrabandiştilor din Galaţi, trimis în judecată
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Galaţi au finalizat ancheta într-un dosar în care 16 persoane au fost cercetate pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi contrabandă cu ţigări. Astfel, Vasile Budescu, zis „Silică”, Ţîrache Ţinor, Tudorel Şerban, Alexandru Beglet, Neculai Donciu, Marcel Marola, zis „Pateu”, Doru Dumitrescu, zis „Stiverson”, Gabriel Eustaţiu Nemţeanu, zis „Neamţu”, Ioana Budescu, zisă „Marusea”,  Oksana Pikurina, Nelea Delian, Florina Camelia Talabă, Georgel Cătălin Pămînteanu,  Raluca Gologan, Vasile Stoica  şi Auraş Ciprian Donciu au ajuns în faţa judecătorilor, pentru a-şi primi pedepsele pentru faptele ilicite comise.

Arestaţi încă din luna martie

Nouă dintre inculpaţi au fost arestaţi până pe 21 iulie, când judecătorii Curţii de Apel Galaţi au decis înlocuirea arestării preventive cu arestul la domiciliu pentru Vasile Budescu, Ţîrache Ţinor, Ioana Budescu, Tudorel Şerban, Alexandru Beclet, Doru Dumitrescu, Marcel Marola, Gabriel Eustaţiu Nemţeanu şi Neculai Donciu.

Imediat după trimiterea dosarului în instanţă, procurorii au cerut şi arestarea lui Ciprian Auraş Donciu, proponere acceptată de judecători. Aceeaşi dispoziţie a dat-o şi Curtea de Apel Galaţi, astfel că acesta va sta după gratii cel puţin 30 de zile.

Afacere încupută în 2014

Procurorii DIICOT Galaţi susţin că grupul infracţional a fost pus la punct, în mai 2014, de către Vasile Budescu, Ţîrache Ţînor şi Auraş Ciprian Donciu, aceştia dorind să colecteze toate ţigările introduse ilegal în România prin Punctul de Trecere a Frontierei Galaţi-rutier, urmărind astfel să pună monopol pe achiziţionarea şi distibuirea en detail de ţigări pe piaţă.

"Acţionând în vederea maximizării profiturilor, membrii palierului de conducere a grupului infracţional au împărţit zonele de distribuţie şi valorificare a cantităţilor de ţigări de contrabandă, aceste zone fiind bine delimitate, în funcţie de zonele din Galaţi în care locuiau cei trei lideri”, se arată în rechizitoriul procurorilor DIICOT. În aceste condiţii, Budescu răspundea de zona centrală a oraşului, Ţinor de nordul Galaţiului, monopolizând piaţa ţigărilor din zona Bariera Traian, iar Donciu era şef pe zona depozitelor din Micro 39.

"A fost creată o reţea de colectori, care aveau rolul de a se deplasa în Piaţa Basarabiei, situată pe drumul care face legătura dintre Galaţi şi Giurgiuleşti, unde îi abordau pe cetăţenii moldoveni ce introduceau ţigări în România prin PTF Galaţi-rutier, de la care achiziţionau toate cantităţile de ţigări, la preţuri negociate", mai precizează anchetatorii, care menţionează şi faptul că inculpaţii aveau sprijinul unor funcţionari publici cu statut special, care le asigurau informaţiile necesare sucesului afacerii.

Ţigările achiziţionate de membrii grupării erau depozitate fie la domiciliile celor trei lideri, fie la sediul societăţii lui Budescu.

Percheziţii şi ţigări confiscate

Pe 26 martie, procurorii DIICOT şi poliţiştii de frontieră gălăţeni au făcut 54 de percheziţii domiciliare şi au dus la audieri 65 de persoane. În urma percheziţiilor, oamenii legii au ridicat în vederea confiscării peste 4.000 de pachete de ţigări, telefoane mobile, precum şi importante sume de bani.

Pe parcursul anchetei s-a stabilit că membrii grupării au deţinut, transportat şi comercializat 353.242 de pachete de ţigări de diferite mărci, cu timbre de accizare emise de autorităţile fiscale modovene sau fără timbru de accizare, prejudiciul creat de ei fiind de 3.901.992 de lei.

Anchetatorii au dispus şi măsuri asiguratorii, punând sub sechestru mai multe autoturisme, terenuri şi apartamente, dar şi sume de bani găsite la inculpaţi.

Disjungeri ce presupun alte cercetări

În rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT Galaţi se menţionează şi faptul că, în urma unei sesizări depuse de lucrători de poliţie judiciară din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Galaţi, cu privire la faptul că mai sunt şi alte persoane care fac contrabandă cu ţigări, s-a dispus dijungerea cauzei cu privire la cei incriminaţi. Astfel, cercetările vor continua faţă de aceştia, urmând ca anchetatorii să adune probe pentru a-i trimite în judecată. De asemenea, procurorii au dispus disjungerea către colegii lor de la parchetul Tribunalului Galaţi şi faţă de un poliţist din cadrul Poliţiei Municipiului Galaţi. În rechizitoriu se menţionează şi faptul că mai multe persoane, o parte dintre ele fiind trimise în judecată în prezentul dosar, vor fi anchetate şi de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, în urma disjungerilor dispuse de DIICOT.

Inculpaţii din dosar vor fi judecaţi la Tribunalul Galaţi, un prim termen de judecată fiind chiar pe 29 iulie.

Citit 6015 ori Ultima modificare Luni, 27 Iulie 2015 19:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.