Dosarul CONTRABANDEI CU ŢIGĂRI pe Dunăre a ajuns la final. Ce PEDEPSE au primit inculpaţii

Dosarul CONTRABANDEI CU ŢIGĂRI pe Dunăre a ajuns la final. Ce PEDEPSE au primit inculpaţii
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Magistraţii Curţii de Apel Galaţi au dat, la finalul lunii septembrie, sentinţa finală în dosarul în care au fost anchetate, de procurorii DIICOT Galaţi, 12 persoane, sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă cu ţigări cu barja pe Dunăre.

Conform procurorilor DIICOT, grupul infracţional a fost pus la cale de Iorgu Ionescu, zis „Talanu”, care i-a atras în activitatea ilegală pe Stepan Arabadzhy, Nicolae Cheoru, Cristian Angelo Vasile, Daniel Andrei Caraman, Ionuţ Florin Pascu, Costel Morogan, Cristian Remus Drăghici, Florin Bivolaru, Nicuşor Bivolaru, Dumitru Orăşanu şi Mitică Gurău.

Ancheta a început în iunie 2012, când procurorii DIICOT au efectuat peste 18 percheziţii şi au cerut arestarea preventivă pentru Iorgu Ionescu, Stepan Arabadzhy, zis „Stiopa”, cetăţean ucrainean şi moldovean, Nicolae Cheoru, Angelo Cristian Vasile, Costel Morogan, Florin Ionuţ Pascu şi Andrei Daniel Caraman.

O primă sentinţă a fost dată de Tribunalul Galaţi, la mai bine de doi ani de la începerea judecăţii, iar acum au fost date sentinţele definitive în acest dosar, în care prejudiciul se ridică la peste 1.500.000 de euro.

Pedepse mai mari, pedepse mai mici

Magistraţii Curţii au decis să îi mărească pedeapsa lui Iorgu Ionescu, liderul grupării, de la şase ani la şapte ani şi şase luni de închisoare, pedeapsă sporită la opt ani, iar lui Arabadzhy Stepan i-au mărit pedeapsa de la cinci ani şi patru luni la şapte ani şi şase luni de închisoare, sporită la opt ani.

În urma deciziei, Nicolae Cheoru şi Costel Morogan au rămas cu aceeaşi pedeapsă, de câte trei ani. Angelo-Cristian Vasile şi Florin-Ionuţ Pascu au fost mai norocoşi, pentru că magistraţii le-au redus pedeapsele de la cinci ani la trei ani şi şase luni de închisoare, sporite la patru ani.

Cu aceeaşi pedeapsă, respectiv, trei ani de închisoare au rămas şi Dumitru Orăşanu, dar şi Andrei Daniel Caraman, care va sta după gratii cinci ani şi şase luni, şi Remus Cristian Drăghici, care va sta după gratii cinci ani şi o lună.

Magistraţii au decis reducerea pedepsei şi pentru Mitică Gurău, de la trei ani la un an şi opt luni de închisoare cu suspendare. Tot în libertate îşi vor ispăşi pedeapsa Nicuşor Bivolaru şi Florin Bivolaru, care au rămas cu câte doi ani de închisoare cu suspendare.

Prejudiciul, recuperat doar în parte

Magistraţii Curţii, după ce au constatat că doar o parte din prejudiciu a fost recuperat, prin confiscarea a 381.112 pachete de ţigări, au decis că inculpaţii trebuie să plătească, în solidar, către ANAF, suma de 5.330.323 de lei, în loc 6.047.748 de lei (aproximativ 1.400.000 de euro), cum a decis Tribunalul, cu titlu de despăgubiri civile, precum şi a dobânzilor şi penalităţilor de întârziere aferente, obligaţia solidară urmând să opereze în funcţie de participaţia la săvârşirea faptelor.

Ţigări din Moldova şi Ucraina

Cei 12 inculpaţi au fost condamnaţi pe baza probelor aduse de procurori la dosar, care arată că, sub coordonarea inculpaţilor Ionescu Iorgu, zis „Talanu”, 47 de ani, "lider al lumii interlope din Brăila", şi Arabadzhy Stepan, zis „Stiopa”, membrii grupării au obţinut beneficii financiare substanţiale, prin introducerea şi comercializarea în mod ilegal pe teritoriul României de ţigarete provenind din Republica Moldova şi Ucraina.

Ţigările erau introduse în ţară pe cale navală, pe fluviul Dunărea, fiind disimulate în barje de transport materii prime industriale, care tranzitau judeţele Tulcea şi Galaţi, iar la limita dintre judeţul Brăila şi Ialomiţa erau descărcate în bărci de mare viteză.

În acest fel, ţigările erau transportate şi depozitate în imobile aparţinându-le inculpaţilor, situate pe raza judeţelor Galaţi, Brăila şi Ialomiţa, de unde ulterior erau preluate şi distribuite pe teritoriul României de către alţi membri ai grupării şi valorificate în mod ilegal.

Nouă transporturi pe Dunăre

În perioada iunie 2011 - iunie 2012, membrii grupării au realizat nouă transporturi de ţigări. La un singur astfel de transport, prin ascunderea într-un locaş special dintr-o navă, au fost introduse în ţară aproximativ 170.000 de pachete de ţigări mărcile "M.T", "Plugarul", "Doina" şi "Temp", având aplicate timbre de accizare ale Republicii Moldova. Ultimul transport a fost făcut pe 13 iunie 2012, când procurorii au confiscat 200.000 de pachete de ţigări de contrabandă.

Citit 5789 ori Ultima modificare Luni, 05 Octombrie 2015 17:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.