BREVIAR JURIDIC/ Declararea şi înregistrarea naşterii copilului

BREVIAR JURIDIC/ Declararea şi înregistrarea naşterii copilului
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Legea  nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă prevede că întocmirea  actului de naştere se face la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau, după caz, de ofiţerul de stare civilă din cadrul primăriei unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază s-a produs naşterea.

Au obligaţia de a face declaraţia de naştere oricare dintre părinţi, iar dacă, din diferite motive, aceştia nu o pot face, obligaţia declarării revine medicului, persoanelor care au fost de faţă la naştere, personalului desemnat din unitatea sanitară în care a avut loc naşterea sau oricărei persoane care a luat cunoştinţă despre naşterea copilului.

Termenele pentru declararea naşterii copilului sunt:

- 15 zile de la data naşterii, pentru copilul născut viu şi aflat în viaţă;

- trei zile de la data naşterii, pentru copilul născut mort;

- 24 de ore de la data decesului, pentru copilul născut viu care a decedat în termenul  de 15 zile prevăzut pentru declararea naşterii;

Aceste termene sunt obligatorii, atât pentru cei care fac declaraţia de naştere, cât şi pentru autorităţile administraţiei publice locale competente să înregistreze actele şi faptele de stare civilă.

Legea sus-menţionată  mai prevede că orice persoană care a găsit un copil ale cărui date de identificare nu se cunosc este obligată să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie, în termen de 24 de ore. Termenul legal pentru întocmirea actului de naştere este de 30 de zile de la data găsirii copilului.

În ceea ce priveşte copilul părăsit de mamă în maternitate, întocmirea actului de naştere se face imediat după împlinirea termenului de 30 de zile de la data întocmirii procesului-verbal de constatare a părăsirii copilului, semnat de reprezentantul direcţiei  generale de asistenţă  socială şi protecţia copilului, reprezentantul poliţiei şi reprezentantul unităţii sanitare.

În cazul în care declaraţia de naştere a fost făcută după expirarea termenului de 15 zile, dar înăuntrul termenului de un an de la data naşterii, întocmirea actului de naştere se poate face cu aprobarea primarului din cadrul unităţii administrative în a cărei rază teritorială s-a produs naşterea. Dacă declaraţia de naştere se face după trecerea unui an de la data  naşterii copilului, actul de naştere se întocmește numai în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive, privind încuviinţarea înregistrării tardive a naşterii. O asemenea situaţie se poate ivi, de exemplu, când naşterea a avut loc acasă, iar cei obligaţi să declare naşterea au omis să facă declaraţia. Acţiunea pentru înregistrarea tardivă a naşterii se introduce la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul persoana interesată (copilul sau reprezentantul său legal) ori la judecătoria în raza căreia are sediul instituţia de ocrotire a copilului.

Citit 1749 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie 2015 19:00