Avocatul Poporului, în CONTROL la Penitenciarul Galaţi: DEŢINUŢII primesc apă cu porţia
Foto: Foto-arhivă "Viaţa liberă"

Avocatul Poporului, în CONTROL la Penitenciarul Galaţi: DEŢINUŢII primesc apă cu porţia
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* Conducerea instituţiei a motivat că s-a ajuns la această restricţie din lipsa fondurilor


La începutul anului 2015, au apărut în mass-media mai multe materiale cu privire la situaţia din penitenciarele româneşti. Informaţiile din presă prezentau condiţiile precare de detenţie din penitenciare (cu referire în special la Penitenciarele Iaşi, Craiova, Brăila, Galaţi, Colibaşi, Giurgiu, Aiud, Oradea, Târgu Jiu şi altele), printre acestea numărându-se supraaglomerarea din camerele de detenţie, existenţa insectelor dăunătoare în unele unităţi, timpul insuficient alocat pentru toaleta deţinuţilor, starea necorespunzătoare a lenjeriilor de pat, inexistenţa spaţiilor de depozitare a bunurilor personale ale deţinuţilor, calitatea necorespunzătoare a alimentelor servite, atitudinea necorespunzătoare a cadrelor din penitenciare faţă de deţinuţi, precum şi diverse evenimente în care au fost implicate persoanele private de libertate.

În urma acestor materiale, la care s-au adăugat plângerile formulate atât de oamenii simpli, cât şi de parlamentarii care au ajuns în sistemul de detenţie, Avocatul Poporului a dispus o anchetă în toate penitenciarele din România, unul dintre cele vizate fiind cel de la Galaţi.

Unul dintre principalele aspecte reclamate de deţinuţii gălăţeni a vizat apa potabilă pe care aceştia o consumă. În timpul anchetei, reprezentanţii instituţiei Avocatului Poporului au constatat că deţinuţii îşi păstrau apa rece într-un butoi.

"Conducerea penitenciarului a precizat faptul că apa potabilă era asigurată din reţeaua de apă potabilă a oraşului, că programul de furnizare a apei reci era: 6,30 - 8,30, 13,00 - 16,30 şi 18,30 - 21,00, grupurile sanitare ale camerelor fiind dotate cu recipiente de stocare a apei, care putea fi folosită pe toată perioada cât aceasta nu curgea.  Existenţa acestei situaţii a fost pusă de conducere pe seama restricţiilor bugetare privind cheltuielile pentru utilităţi", se arată în raportul întocmit de Avocatul Poporului, după inspecţia făcută în Penitenciarul Galaţi.

Comisia de control a menţionat în raport şi faptul că deţinuţii au reclamat acest aspect şi în 2013, iar în urma plângerilor a fost făcută o anchetă a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Ancheta a relevat atunci faptul că "apa potabilă este asigurată de două puţuri ale penitenciarului, precum şi de către SC Apă Canal SA Galaţi. Restricţionarea furnizării apei potabile s-a făcut din motive economice, bugetul alocat fiind insuficient pentru acoperirea cheltuielilor generate de un program continuu".

Control şi de la Ministerul Justiţiei

Problema apei potabile a ajuns şi la urechile ministrului Justiţiei, care, în 2014, a dispus o anchetă în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi. Conform adresei Corpului de control al Ministerului Justiţiei, conducerea Penitenciarului Galaţi de la acea vreme a stabilit ca obiectiv "înlocuirea conductelor de apă rece (aducţiune) de la contorul de apă rece montat de SC Apă Canal până la punctul termic, pentru eliminarea pierderilor pe reţea. Un alt obiectiv propus a fost cel de a înlocui robineţii de la chiuvete (care în majoritate erau deterioraţi) cu robineţi cu revenire (cu temporizator mecanic), dar şi înlocuirea tuturor conductelor de apă rece şi apă caldă menajeră cu ţeavă (tip PPR), conductele fiind vechi şi din metal, ceea ce genera multiple intervenţii la instalaţiile de alimentare. A fost avută în vedere şi înlocuirea bazinelor de apă la toaletele din camere, deoarece foarte puţine rezervoare WC funcţionau", se menţionează în raportul Avocatului Poporului.

Buget insuficient

O problemă deosebit de importantă şi care necesită costuri mari o reprezenta înlocuirea conductelor de alimentare din subsolul blocurilor de deţinere, deoarece se produceau foarte multe avarii pe aceste conducte.

Avocatul Poporului a constatat că şefii Penitenciarului Galaţi au depus, de-a lungul timpului, eforturi pentru ajustarea pierderilor şi asigurarea continuă a apei potabile. În ciuda eforturilor, furnizarea apei potabile a rămas doar la opt ore pe zi.

"La stabilirea programului de furnizare a apei potabile, s-au avut în vedere următoarele criterii: corelarea acestuia cu programul de furnizare a apei calde menajere; capacitatea de acumulare a apei, deoarece volumul consumat de apă în regim de funcţionare către blocurile de deţinere era mai mare decât capacitatea de furnizare a apei din cele două surse menţionate, lipsa de responsabilitate a persoanelor private de libertate cu privire la consumul de apă judicios, aceştia lăsând apa să curgă continuu sub diferite pretexte şi actele de vandalism, deţinuţii distrugând adeseori instalaţiile sanitare, ceea ce conducea la un consum de apă mărit, până la remedierea distrugerilor", se mai arată în raport.

Mai mult, creşterea preţului apei potabile a făcut ca bugetul alocat să fie insuficient pentru suplimentarea programului de furnizare.

Calitatea apei

Deţinuţii gălăţeni s-au plâns şi de calitatea apei pe care o primesc, motiv pentru care Penitenciarul Galaţi a solicitat Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi o analiză a apei potabile rezultate după combinarea celor două surse în bazinul unităţii. Conform raportului întocmit de Avocatul Poporului, analiza  a arătat că apa rece era "furnizată deţinuţilor în parametrii normali prevăzuţi de lege".

Citit 1869 ori Ultima modificare Luni, 28 Decembrie 2015 18:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.