Disjungere din dosarul lui MIHAIL BOLDEA/ Fostul SUBPREFECT Aurica Luchiniuc, trei ani de ÎNCHISOARE
Foto: În imagine - fostul subprefect Aurica Luchiniuc, în momentul arestării

Disjungere din dosarul lui MIHAIL BOLDEA/ Fostul SUBPREFECT Aurica Luchiniuc, trei ani de ÎNCHISOARE
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

* Cei şase inculpaţi şi-au recunoscut faptele, iar procesul lor s-a desfăşurat separat de cel al fostului deputat * Apelul se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie


Magistraţii Curţii de Apel Iaşi au luat primele decizii în dosarul în care a fost trimis în judecată şi fostul deputat Mihail Boldea. Decizia a fost posibilă după ce o parte dintre inculpaţi au ales să îşi recunoască faptele, iar judecătorii au dispus disjungerea cauzei faţă de aceştia. Astfel, s-a întocmit un nou dosar penal, înregistrat la Curtea de Apel Iaşi pe 23 noiembrie, care i-a avut ca inculpaţi pe fostul subprefect de Galaţi, Aurica Luchiniuc, Lucian Sava Mirică, Carmen Mirică, Ştefan Lazăr, Fănel Dumbravă şi Sorin Balaban.

În urma declaraţiilor pe care inculpaţii le-au dat în faţa instanţei, prin care aceştia şi-au recunoscut faptele, judecătorii au decis primele pedepse. Instanţa de judecată a reţinut faptul că o parte dintre fapte s-au prescris şi au încetat astfel procesul penal.

Cu toate acestea, fostul subprefect de Galaţi, Aurica Luchiniuc, s-a ales cu o pedeapsă de trei ani închisoare, din care se va scădea perioada de aproximativ un an, petrecută în arest preventiv, pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi înşelăciune în contracte. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, Luchiniuc s-a ales şi cu drepturi suspendate atât pe perioada executării, cât şi pe o perioadă de un an după executare. Ea nu va avea voie să fie aleasă în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi nici să ocupe o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

11 ani, cea mai mare pedeapsă

În acelaşi dosar a fost condamnat şi Ştefan Lazăr, care va avea de executat 11 ani de închisoare, după ce magistraţii au contopit pedepsele din actualul dosar cu o altă condamnare, de 10 ani, pe care acesta o avea de executat, pentru trafic de minori şi proxenetism. Şi Lazăr are aceleaşi drepturi suspendate ca şi fostul subprefect, doar că în cazul lui suspendarea va fi de doi ani după ispăşirea pedepsei cu închisoarea.

Carmen Mirică, implicată şi ea în dosarul fostului deputat Mihail Boldea, va sta după gratii patru ani, pentru că magistraţii au contopit toate pedepsele aplicate inculpatei în acest dosar. Din această pedeapsă, i se va deduce perioada de arest preventiv, de aproximativ un an, iar după ispăşirea pedepsei, Carmen Mirică va avea aceleaşi drepturi suspendate pentru doi ani de zile.

Soţul ei, Lucian Sava Mirică, a primit o condamnare de trei ani şi patru luni închisoare şi interzicerea drepturilor de a fi ales sau de a exercita funcţii în autorităţile de stat pentru o perioadă de doi ani după ispăşirea pedepsei. Sava Lucian Mirică va sta însă după gratii mai puţin de trei ani, pentru că magistraţii i-au scăzut din pedeapsă perioada de un an şi o lună petrecută în arest preventiv.

Unul, lăsat în libertate, altul, scăpat de prescripţie

Fănel Dumbravă a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare, iar judecătorii au contopit-o cu o alta, tot de doi ani, pe care inculpatul a executat-o parţial, fiind eliberat condiţionat. Dumbravă, după ce i s-a scăzut din pedeapsă perioada executată, a rămas cu un rest neexecutat de 309 zile de închisoare. “Menţine beneficiul liberării condiţionate acordat prin sentinţa penală a Judecătoriei Brăila”, se menţionează pe portalul instanţei de judecată, unde mai este trecut şi faptul că judecătorii i-au confiscat inculpatului suma de 600 de lei.

Magistraţii ieşeni au fost foarte blânzi cu Sorin Balaban, care a rămas fără suma de 100 de lei, judecătorii decizând că aceasta trebuie confiscată. “Dispune încetarea procesului penal faţă de inculpatul B.S., pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă, în formă continuată, urmare a faptului că a intervenit prescripţia specială a răspunderii penale”, se arată în sentinţa publicată pe portalul instanţei de judecată.

Judecătorii ieşieni au decis că inculpaţii Aurica Luchiniuc, Ştefan Lazăr, Carmen Mirică şi Lucian Sava Mirică trebuie să plătească fiecare câte 10.300 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat. Fănel Dumbravă va plăti doar 5.300 de lei cheltuieli judiciare către stat, iar onorariile avocaţilor din oficiu, în sumă totală de 3.880 de lei, vor fi plătite din fondurile Ministerului Justiţiei.

Pedepsele aplicate nu sunt definitive, inculpaţii având posibilitatea de a declara apel, opţiune de care avocatul Auricăi Luchiniuc a uzat deja. Rămâne ca dosarul să ajungă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru sentinţa finală.

MAI MULTE despre Aurica Luchiniuc, CITEŞTE AICI (CLICK PENTRU DETALII)

Foto-arhivă "Viaţa liberă"


Datorită faptului că editorul cotidianului Viața liberă se află în proces cu Boldea Mihai, vom inactiva comentariile pentru acest articol.

 

Citit 5994 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Decembrie 2015 17:43