Mandate de ARESTARE prelungite pentru trafic de ETNOBOTANICE

Mandate de ARESTARE prelungite pentru trafic de ETNOBOTANICE
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

La Tribunalul Galaţi a fost înregistrat, în luna septembrie, un dosar în care 20 de persoane au fost trimise în judecată pentru trafic de etnobotanice. Cele 20 de persoane, Mihai Dumitru, zis „Passat”, Alin Sorin Hamza, zis „Limbă”, Ştefan Daniel Borş, Constantin Adrian Seranfir, zis „Ciungu”, Claudiu Mişu, zis „Bigi”, Mihai Ionuţ Costişanu, zis "Marinelo” şi „Chioru”, Dragoş Croitoru, Claudia Silvia Staicu, zisă „Clala”, Marius Cristi Perju, zis „Creţu”, Marian Vasilescu, zis „Marinuţ” sau „Porcu”, Aurelian Pîrlea zis „Relu”, Claudiu Anton, Iulian Bogdan Camară, Andrei Capră, Andrei Ovidiu Giolea, Bogdan Lili Tureatcă, Alexandru Cătălin Voicu zis „Bikerul”, Adrian Marcel Zontea, Adi Viorel Stângă şi Costică Pintilie au fost anchetaţi, după ce zeci de tineri din Galaţi au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe pentru că au consumat etnobotanice.

La ultimul termen din acest dosar, judecătorii au menţinut starea de arest preventiv pentru patru dintre inculpaţi, dar şi măsura arestului la domiciliu pentru alţi doi. „Menţine măsura arestării preventive a inculpaţilor Dumitru Mihai, Seranfir Adrian Constantin, Mişu Claudiu şi Costişanu Ionuţ Mihai şi măsura arestului la domiciliu a inculpaţilor Hamza Alin Sorin şi Borş Daniel Ştefan”, se menţionează pe portalul Tribunalului Galaţi.

Judecătorii au respins astfel şi cererile formulate de Mihai Dumitru, Adrian Constantin Seranfir, Claudiu Mişu şi Ionuţ Mihai Costişanu prin care cereau înlocuirea arestului preventiv cu cel la domiciliu sau chiar cu controlul judiciar.

Anchetă complexă

Iniţial, procurorii DIICOT Galaţi aveau în lucru patru dosare distincte în care făceau cercetări faţă de mai multe persoane care se ocupau cu vânzarea etnobotanicelor. Pe 27 ianuarie, procurorii au decis reunirea celor patru cauze, în care erau anchetaţi, în grupări separate, cei menţionaţi mai sus, şi continuarea cercetărilor. Decizia a fost luată pe baza faptului că „Dumitru Mihai, deşi nu avea un control direct asupra activităţii infracţionale desfăşurate de ceilalţi inculpaţi, se erija în postura de lider al tuturor „traficanţilor de spice-uri” din municipiul Galaţi, purtând discuţii cu inculpaţii Seranfir Adrian Constantin zis „Ciungu” şi Perju Cristi Marius zis „Creţu” privind împărţirea zonelor din municipiul Galaţi în care îşi desfăşurau activitatea de comercializare, direct ori prin intermediarii (dealerii) folosiţi de către fiecare dintre aceştia”, se arată în rechizitoriul trimis judecătorilor gălăţeni.

Anchetatorii au mai arătat şi faptul că inculpaţii “au compensat preţul relativ mic practicat la comercializarea către consumatorul final (în medie 10 lei doza de 0,25 grame fragmente vegetale conţinând substanţe psihoactive, consumabile prin confecţionarea de ţigări artizanale şi fumarea acestora) cu numărul foarte mare de tranzacţii ilicite, inculpaţii deservind un număr foarte mare de consumatori”. Inculpaţii se aprovizionau fie de la persoane din alte judeţe, fie chiar unii de la alţii, cu substanţe gata preparate pentru consum, „în sensul că substanţele brute sub formă de praf erau deja amestecate cu substanţe vegetale, de regulă ceaiuri din plante medicinale, ce erau apoi folosite la confecţionarea de ţigări artizanale şi consumate prin fumare”. Cei care intermediau afacerile primeau în schimb un comision de 10 la sută din contravaloarea drogurilor.

Percheziţii şi finalul afacerii

După ce au adunat mai multe probe, procurorii DIICOT au efectuat mai multe percheziţii domiciliare, atât la Claudiu Mişu, cât şi la Adrian Constantin Seranfir. Mai mult, anchetatorii au ridicat, pe lângă drogurile găsite la domiciliile celor doi, şi un colet care conţinea aproape două kilograme şi jumătate de produs vegetal, care, în urma expertizei, s-a constat că are în compoziţie cannabis.

În urma percheziţiilor au fost ridicate mai multe cantităţi de substanţe vegetale, ascunse în diferite recipiente, printre care s-au aflat şi plicuri de ceai de plante, dar şi mau multe sume de bani. Astfel, procurorii au confiscat 3.000 de lei de la Claudiu Anton, 730 de lei de la Cătălin Alexandru Voicu şi alţi 3.150 de lei de la Aurelian Pîrlea.

Când vor lua pronunţa sentinţele în acest dosar, judecătorii trebuie să ia în calcul şi solicitarea procurorilor DIICOT privind plata sumei de 33.000 de lei drept cheltuieli judiciare.

Dosarul are un nou termen de judecată pe data de 19 ianuarie, când se va discuta din nou şi despre măsurile preventive care s-au luat până acum.

Citit 6840 ori Ultima modificare Marți, 05 Ianuarie 2016 16:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.