Termen limită, 1 februarie/ Şi notarii depun declaraţii privind sistemul de pensii

Termen limită, 1 februarie/ Şi notarii depun declaraţii privind sistemul de pensii
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Gălăţenii care realizează venituri din activităţi independente şi care determină venitul net anual în sistem real sau pe baza normelor anuale de venit au obligaţia să depună, până luni, 1 februarie, inclusiv, „Declaraţia privind îndeplinirea condiţiilor de încadrare în categoria persoanelor asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii”- formularul 600. În această categorie de contribuabili intră, printre alţii, şi notarii publici, reaminteşte DGRFP Galaţi.

„În ceea ce priveşte activitatea desfăşurată de către notarii publici, precizăm că, potrivit art. 62 alin.(2) din Legea notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sistemul de pensii prevăzut de această lege este obligatoriu pentru notarii publici membrii ai Uniunii şi complementar sistemului public de pensii la care notarii publici sunt obligaţi să contribuie, în condiţiile legii. În acest context, notarii publici deşi sunt asiguraţi în sistemul propriu de pensii, prevăzut de Legea notarilor publici şi a activităţii notariale, nu beneficiază de excepţia specifică prevăzută la art. 150 din Codul fiscal, având obligaţia depunerii formularului 600 –„Declaraţie privind îndeplinirea condiţiilor de încadrare în categoria persoanelor asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii”, aprobat prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalţ nr. 3655/2015”, se arată într-un comunicat de presă al DGRFP Galaţi.

Declaraţia se completează şi se depune, pe suport hârtie, direct la registratura organului fiscal în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul contribuabilul sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. De asemenea, declaraţia se poate depune şi prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, ca metodă alternativă de depunere a declaraţiilor, în conformitate cu prevederile legale.        

Citit 1984 ori Ultima modificare Vineri, 29 Ianuarie 2016 17:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.