BREVIAR JURIDIC/ Înregistrarea tardivă a naşterii

BREVIAR JURIDIC/ Înregistrarea tardivă a naşterii
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă prevede că declaraţia naşterii trebuie făcută în termen de 15 zile pentru copilul născut viu şi în termen de 3 zile pentru copilul născut mort. Aceste termene se calculează de la data naşterii.

În situaţia în care declaraţia de naştere a fost făcută după expirarea  termenelor sus-menţionate, dar înăuntrul termenului de un an de la naşterea copilului, întocmirea actului de naştere se poate face numai cu aprobarea primarului localităţii unde s-a produs naşterea.

Când declaraţia a fost făcută după trecerea unui an de la  data naşterii copilului, întocmirea actului de naştere se poate face numai pe baza unei hotărâri judecătoreşti definitive privind încuviinţarea înregistrării tardive a naşterii. Această hotărâre trebuie  să conţină toate datele necesare întocmirii actului de naştere.

Acţiunea civilă pentru înregistrarea tardivă a naşterii trebuie să fie introdusă la judecătoria în a cărei rază teritorială se află domiciliul persoanei interesate sau unde are sediul serviciul de protecţie specială a copilului. Cererea pentru înregistrarea tardivă a naşterii poate fi formulată de orice persoană interesată (părinţii copilului, rudele acestuia) sau instituţia de ocrotire a copilului şi se soluţionează în contradictoriu cu autoritatea administraţiei publice locale (Serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor) în a cărui rază teritorială s-a produs naşterea copilului.

În dovedirea acţiunii se administrează proba cu înscrisuri - certificatul medical constatator al naşterii emis de unitatea sanitară, acte de stare civilă ale mamei sau, după caz, ale declarantului, certificatul de căsătorie al părinţilor copilului etc.), expertiza medico-legală cu privire la vârsta şi sexul copilului şi, eventual, proba cu martori.

Pentru soluţionarea cererii, instanţa de judecată are obligaţia să solicite  serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor să efectueze verificări (cercetări) cu privire la identitatea copilului şi la împrejurările care au determinat întârzierea  declarării naşterii acestuia în termenul legal. De asemenea, instanţa de judecată trebuie să solicite şi avizul medicului legist privind vârsta şi sexul persoanei a cărei naştere nu a fost declarată în termenul prevăzut de lege.

La judecarea cauzei este obligatorie participarea procurorului.

Taxa judiciară de timbru pentru acţiunea prin care se solicită încuviinţarea înregistrării tardive a naşterii este în cuantum de 20 lei.

Citit 2235 ori Ultima modificare Luni, 08 Februarie 2016 19:50