ACUZAȚII DE MALPRAXIS/ Un BEBELUȘ de trei săptămâni a MURIT la Spitalul de Pediatrie din Galați

ACUZAȚII DE MALPRAXIS/ Un BEBELUȘ de trei săptămâni a MURIT la Spitalul de Pediatrie din Galați
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Un bebeluş de trei săptămâni a murit la doar trei ore de la ieşirea din sala de operaţii. Micuţa, adusă pe lume pe 18 ianuarie, la Maternitatea „Bunavestire” din Galaţi, a fost internată săptămâna trecută la Spitalul de Pediatrie „Sf. Ioan” după ce medicii au constatat că aceasta are un chist ovarian gigant. Deşi părinţii micuţei au vrut să plece pentru investigaţii la un alt spital din ţară, medicul chirurg la care era internată i-a asigurat că intervenţia chirurgicală se poate face în siguranţă şi la Galaţi. „Fetiţa a fost externată şi i s-a dat o trimitere scrisă către medicul de familie. A venit aici pentru a i se face un RMN. Ni s-a dat speranţă că copilul va fi bine. Am vrut să plecăm la Bucureşti, dar doamna doctor ne-a certificat că 99 la sută va fi bine. După trei ore de la operaţie fetiţa a murit. Doamna doctor a plecat acasă, nimeni nu ne-a mai acordat nicio atenţie. Doar doamna anestezist ne-a spus că au apărut complicaţii, malformaţii congenitale”, ne-a povestit Ionica Cocu, bunica micuţei.

Resuscitare de două ore

Îndureraţi, cei apropiaţi familiei susţin că nimeni nu le-a pus că micuţa ar avea malformaţii. „Mama a venit din Germania pentru a naşte în ţară. A fost monitorizată de un medic de la maternitate în ultimul trimestru de sarcină. Nimeni nu ne-a spus că micuţa ar avea probleme congenitale. Duminică ne-au explicat că este aptă pentru operaţie”, a mai adăugat Ionica Cocu.

Medicii au intrat în sala de operaţie cu micuţa luni dimineaţă. La finalul intervenţiei chirurgicale, familia a fost anunţată că totul a decurs normal. Cu toate acestea, la trei ore după operaţie, bebeluşul a intrat în stop cardio-respirator. „După operaţia s-a zis că totul este în regulă, că bunica poate pleca acasă şi că bebeluşul va fi dus în salon în jurul orei 15,00. Nu a mai apucat să ajungă în salon că au băgat-o pe resuscitare, resuscitare care a durat cred că mai bine de două ore. Apoi ni s-a spus să aducem un preot, dar nu am găsit”, ne-a declarat Ştefan Roşca, unchiul fetiţei.

„Vreau ca persoana care a greşit şi mi-a omorât fetiţa să răspundă. Vreau să nu mai moară şi alţi copii. Mi s-a spus că totul va fi bine, că trebuie operată de un chist ovarian apos. În rest s-a spus că este bine. Am venit din Germania să nasc în Români pentru că am spus că e mai bine. Nu mi-a spus însă nimeni că copilul meu ar avea probleme congenitale”, ne-a declarat Diana Istrate, mama fetiţei decedate. 

Anchete pe toate planurile

Bucuria familiei a fost umbrită de tragicul eveniment, în urmă căruia vor fi deschise mai multe anchete. Una dintre ele va avea loc la Comisia de Malpraxis, unde rudele au depus deja o plângere. „S-a înregistrat o sesizare cu privire la un posibil caz de malpraxis. Este vorba despre un bebeluş de trei săptămâni, operat la Spitalul de Copii din Galaţi. Din păcate, la trei ore după operaţie a survenit decesul acestuia. Comisia de malpraxis se va întruni în perioada următoare, se va trage la sorţi un expert din lista naţională pentru efectuarea unui raport de expertiză, iar în termen de 90 de zile comisia va trebui să dea un verdict, dacă este sau nu un caz de malpraxis”, doctor Valentin Boldea, reprezentantul DSP.

Oamenii vor să meargă însă şi mai departe, motiv pentru care şi-au angajat un avocat. „Vom depune plângere şi la Colegiul medicilor, la conducerea Spitalului, dar şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi pentru a se cerceta dacă a fost sau nu săvârşită infracţiunea de ucidere din culpă”, ne-a explicat avocata Mirela Cioroi.

Până la finalizarea acestor anchete, o alta va avea loc la Spitalul de Pediatrie „Sf. Ioan”. ,,Fetiţa a fost internată în urmă cu două săptămâni în Spitalul de Copii şi a trebuit să se practice o intervenţie chirurgicală, deoarece chistul s-a torsionat. Au apărut complicaţii după operaţie, complicaţii care au dus la insuficienţă multiplă de organe“, a precizat dr. Geta Badiu, director medical la Spitalul de Copii Galaţi.

Trupul neînsufleţit al fetiţei a fost transportat la Serviciul de Medicină legală, unde, în urma efectuării necropsiei, se va stabili care a fost cauza exactă a decesului. Acest raport va fi necesar în toate anchetele începute, dar şi în cele care vor fi demarate în urma plângerilor depuse.

Citit 9242 ori Ultima modificare Joi, 11 Februarie 2016 00:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.