PRIMĂRIA Galaţi a fost RECLAMATĂ la DNA pentru abuz în serviciu
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”, Bogdan Codrescu

PRIMĂRIA Galaţi a fost RECLAMATĂ la DNA pentru abuz în serviciu
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Curtea de Conturi a României a făcut publică situaţia sesizărilor adresate organelor de urmărire penală în cazurile în care a apreciat că sunt indicii de săvârşire a unor fapte de natură penală. Pe lista sesizărilor pentru efectuarea urmăririi penale în cazurile în care prejudiciul estimat depăşeşte suma de 500.000 de euro, nesoluţionate la data de 31 decembrie 2015, se regăseşte de două ori şi municipiul Galaţi. Municipiul Tecuci, dar şi o serie întreagă de comune din judeţul nostru se află pe lista sesizărilor în care prejudiciul estimat nu depăşeşte suma de 500.000 de euro, nesoluţionate la data de 31 decembrie 2015.

Galaţiul, reclamat de două ori

Printre cele 105 sesizări, care totalizează un prejudiciu estimat în valoare de 1.914.550.000 de euro se află şi două care vizează Primăria Galaţi. Conform listei publicate, în urma procesului-verbal de constatare din iunie 2014, Camera de Conturi a judeţului Galaţi a sesizat, în februarie 2015, Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi, pentru abuz în serviciu, prejudiciul estimat fiind de 2.862.655 de lei. Procesul verbal cu pricina ar putea viza abaterile descoperite în urma auditului făcut la Primăria Galaţi în vara anului 2014, pentru anul 2013. După cum aţi putut citi în ziarul nostru, auditorii Camerei de Conturi au găsit atunci nereguli privind SC Industrial Parc SRL şi Gala de Box, indemnizaţii plătite nelegal consilierilor locali, subvenţii acordate în mod nejustificat la transportul public, lucrări neexecutate, dar achitate, precum şi servicii prestate şi remunerate mai scump, dar şi taxe şi chirii neîncasate de municipalitate.

Legat de sesizarea făcută la DNA, Primăria municipiului Galaţi ne-a comunicat că a contestat în instanţă respectivul raport al Camerei de Conturi: "Aşteptăm ca instanţa să se pronunţe".

Conform listei publicate, tot Camera de Conturi a judeţului Galaţi a sesizat, în 2013, Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, pentru "neurmărirea modului de realizare a veniturilor şi a bunei funcţionări a bunurilor aflate în administrarea instituţiei", fapta reclamată fiind de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu un prejudiciu estimat la 2.282.053 de lei. Trebuie spus că sesizarea vizează procesul-verbal de constatare din noiembrie 2012.

Ploaie de sesizări

Pe lista celor 317 sesizări către parchete sau DNA, în care prejudiciul estimat nu depăşeşte 500.000 de euro se află de două ori municipiul Tecuci, 14 comune din judeţul Galaţi, dar şi instituţii publice şi societăţi de interes local.

Concret, Tecuciul este vizat de două sesizări ale Camerei de Conturi a judeţului Galaţi: prima, înaintată în februarie 2015, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tecuci, pentru un prejudiciu estimat la 281.971 de lei, iar cea de-a doua, înaintată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, în 2014, pentru neglijenţă în serviciu, cu un prejudiciu estimat la 661.581 de lei.

Camera de Conturi a judeţului Galaţi a mai depus, în perioada 2008-2015, sesizări la parchete sau la DNA privind comunele Pechea, Priponeşti, Nicoreşti, Munteni, Corod, Drăguşeni, Slobozia Conachi, Băleni, Cuca, Vlădeşti, Măstăcani, Barcea, Negrileşti şi Vârlezi. Vizate de sesizări sunt şi Spitalul de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Galaţi, Spitalul Municipal „Anton Cincu” Tecuci, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit şi Acvacultură, SC Industrial Parc SRL şi SC Consproiect SA, Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA - Sucursala Galaţi, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi şi Clubul Sportiv Municipal Dunărea Galaţi.

Citit 13719 ori Ultima modificare Vineri, 26 Februarie 2016 19:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.