BREVIAR JURIDIC/ Divorţul judiciar din motive de sănătate

BREVIAR JURIDIC/ Divorţul judiciar din motive de sănătate
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Codul de procedură civilă reglementează posibilitatea desfacerii căsătoriei la cererea soţului a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.

Astfel, pentru a fi admisă o astfel de cerere de divorţ, trebuie îndeplinite următoarele cerinţe:

- soţul care solicită desfacerea căsătoriei are o stare de sănătate precară, de natură fizică, organică sau psihică;

- prin natura şi manifestările sale, boala reclamantului este de o anumită gravitate care face imposibilă continuarea căsătoriei.

Cererea de divorţ pentru motive de sănătate poate fi formulată numai de soţul bolnav, nu şi de celălalt soţ. Pe baza probelor administrate în cauză (înscrisuri-acte medicale, martori, interogatoriu, expertiză medicală), instanţa de judecată trebuie să stabilească starea de sănătate a soţului reclamant, existenţa bolii şi dacă sunt motive care să facă imposibilă continuarea căsătoriei.

În situaţia în care starea de sănătate face imposibilă continuarea vieţii de familie, instanţa poate dispune desfacerea căsătoriei pe acest temei, pronunţând o hotărâre de divorţ, fără să facă vreo menţiune privind culpa soţilor.

În cazul în care constată din probe că soţul reclamant este sănătos sau că boala de care suferă nu face imposibilă continuarea vieţii de familie, instanţa de judecată respinge cererea de divorţ ca neîntemeiată. Ulterior, soţii au posibilitatea să solicite divorţul pe alt temei.

Taxa judiciară de timbru pentru divorţul judiciar pentru motive de sănătate este de 50 de lei.

Divorţul judiciar pentru separarea în fapt a soţilor

Pentru a se solicita divorţul pe acest temei, trebuie îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

- să existe o separare efectivă în fapt a soţilor de cel puţin doi ani anterior formulării cererii de divorţ;

- soţul care solicită divorţul să îşi asume responsabilitatea pentru eşecul căsătoriei, invocând propria culpă.

După ce verifică existenţa şi durata despărţirii în fapt şi constată îndeplinite condiţiile sus-menţionate, instanţa de judecată pronunţă o hotărâre de divorţ din culpa soţului reclamant (dacă soţul-pârât nu este de acord cu divorţul).

Prin excepţie, în situaţia în care soţul pârât declară că este de acord cu divorţul, se aplică în mod corespunzător dispoziţiile Codului de procedură civilă privind divorţul pe baza acordului soţilor, în sensul că instanţa de judecată pronunţă desfacerea căsătoriei fără să facă vreo menţiune despre culpa soţilor.

Taxa judiciară de timbru pentru divorţul bazat pe separarea în fapt a soţilor este de 100 de lei.

 CLICK AICI PENTRU A AFLA MAI MULTE DIN CATEGORIA BREVIAR JURIDIC

Citit 5180 ori Ultima modificare Luni, 18 Iulie 2016 17:26