Poliţişti de frontieră judecaţi pentru CONTRABANDĂ
Foto: Foto-arhivă

Poliţişti de frontieră judecaţi pentru CONTRABANDĂ
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Galaţi au finalizat ancheta într-un dosar de contrabandă cu ţigări în care erau implicaţi şi poliţişti de frontieră şi au dispus trimiterea în judecată a 15 persoane. Astfel, Daniel Racu, Dmitrian Filipescu, Costel Sălceanu, Panfil Sefer, Tincuţa Ionescu, Grigori Topal, Nicolae Panfil, Igor Telerin, Georgel Ciobanu, Leonid Rudenco, Mădălina Florentina Brebenel, Vasile Caua, Margareta Bîldigău, Mihaela Ponomarenco şi Ionuţ Sorin Felea vor răspunde în faţa magistraţilor Tribunalului Galaţi pentru faptele săvârşite.

Activitatea infracţională a celor 15 persoane a început în luna iunie 2015 şi a încetat în martie 2016, când procurorii DIICOT au intervenit în „afacerea” ilegală. Anchetatorii susţin că, în perioada menţionată, membrii grupării infracţionale a adus în România, din republica Moldova, prin sustragerea de la controlul vamal, cantitatea totală de 103.998 de pachete de ţigări, diferite mărci, fără timbru de accizare sau cu timbru emis de autorităţile fiscale moldoveneşti. Valoarea ţigărilor introduse ilegal în România a fost calculată la suma de 1.234.465 de lei. Organele de anchetă au confiscat de la membrii grupării 4.738 de pachete de ţigări, în valoare de 54.336 de lei.

Ajutor de la frontieră

Procurorii DIICOT au arătat în rechizitoriul trimis Tribunalului Galaţi faptul că ţigările de contrabandă erau aduse în ţara noastră prin Punctul de Trecere a Frontierei Galaţi – rutier, de către mai multe persoane cu dublă cetăţenie româno-moldovenească, ascunse în autoturisme prevăzute cu locaşuri amenajate „la vedere” cu complicitatea unor lucrători de poliţie care îşi desfăşurau activitatea în respectivul punct de trecere. În timpul anchetei, procurorii le-au identificat oe inculpatul Daniel Racu, agent de poliţie din cadrul SPF Galaţi, care le oferea contrabandiştilor date şi informaţii care aveau rolul de a asigura succesul activităţilor infracţionale. Poliţistul de frontieră îi ajuta pe contrabandişti la introducerea în ţară a ţigărilor prin neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu, contra unor sume de bani.

Anchetatorii au descoperit faptul că grupul infracţional a fost pus la cale de Dmitrian Filipescu, Costel Sălceanu, Daniel Racu, Pnafil Sefer şi Tincuţa Ionescu. „Aceştia îşi coordonau activităţile astfel încât să asigure în permanenţă, prin intermediul altor persoane sau de către ei înşişi, comercializarea pe raza judeţului Galaţi a pachetelor cu ţigări de provenite din activităţi de contrabandă”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Membrii grupării au primit ulterior ajutorul celorlalţi inculpaţi din dosar care, în funcţie de cererea avută, duceau cantităţi mai mici sau mai mari de ţigări, pe care le depozitau apoi în anumite locaţii indicate, de unde erau şi comercializate.

Idei de la cei mai vechi în branşă

Anchetatorii gălăţeni au descoperit că Dmitrian Filipescu era mai vechi în această afacere, el aducând în România ţigări de contrabandă încă din 2014.  Acesta folosea un autoturism înmatriculat în Bulgaria, pe care l-a modificat în Republica Moldova. Bărbatul a apelat la un moldovean care, contra sumei de 300 de euro, i-a făcut un compartiment special sub caroserie, situat între motorul autoturismului şi bordul acestuia, compartiment în care încăpeau aproximativ 300 de pachete de ţigări. Filipescu nu a vrut să se expună, motiv pentru care a angajat un bărbat cu dublă cetăţenie, română şi moldovenească, pe post de şofer. Acesta era plătit cu 50 de euro la fiecare transport în parte.

Şoferul a fost descoperit, în aprilie 2015, de poliţiştii de frontieră chiar în momentul în care dorea să facă un nou transport. Până la acel moment, fuseseră efectuate aproximativ 50 de curse. După această descoperire, autoturismul a fost confiscat de poliţiştii de frontieră gălăţeni.

Ulterior, Dmitrian Filipescu a cumpărat un alt autoturism, căruia i-a făcut un compartiment ascuns la nivelul lonjeronului, unde încăpeau 250 de pachete de ţigări, şi, ulterior, un altul la nivelul rezervorului.

În acelaşi timp, Costel Sălceanu achiziţiona ţigări moldoveneşti de la diverse persoane şi le revindea. Astfel, l-a cunoscut pe Filipescu, care i-a spus că are nevoie de un şofer care să transporte ţigări din Republica Moldova. Sălceanu s-a oferit să fie chiar el acel şofer, dar nu a reuşit să facă decât două transporturi, după care a fost prins de poliţiştii de frontieră, care au şi confiscat maşina. Aşa a început însă afacerea, cei doi punând la cale gruparea infracţională, la care au aderat toţi cei trimişi în judecată.

Poliţist racolat de capul reţelei

Dmitrian Filipescu a  fost cel care a făcut o înţelegere cu Daniel Racu. Conform acestei înţelegeri, poliţistul de frontieră îi ajuta să transporte ţigările fără a fi descoperiţi, el primind în schimb suma de 500 de euro lunar. „Mai mult, inculpatul Racu Daniel s-a angajat în schimbul sumei susmenţionate să asigure nu numai intrarea autovehiculelor încărcate cu ţigările de contrabandă în ţară, dar şi securitatea transporturilor până în municipiul Galaţi”, se arată în rechizitoriul DIICOT.

La începutul anului 2016, gruparea infracţională a cooptat încă un agent de poliţie de frontieră, în persoana lui Sorin Ionuţ Felea, care a primit 500 de euro de la Dmitrian Filipescu pentru a nu-şi îndeplini îndatoririle de serviciu. Mai mult, la domiciliul lui Felea, organele de cercetare penală au găsit şi 180 de pachete de ţigări de contrabandă.

În acest dosar, trei dintre inculpaţi, Danlle Racu, Costel Sălceanu şi Panfil Sefer, au fost arestaţi preventiv până la mijlocul lunii iulie, când magistraţii Curţii de Apel Galaţi au admis contestaţia lor şi au dispus înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru 30 de zile, respectiv până pe 16 august.

Toţi inculpaţii din dosar vor da socoteală în faţa judecătorilor şi îşi vor primi şi pedepsele cuvenite pentru activitatea infracţională desfăşurată.

Citit 13608 ori Ultima modificare Marți, 02 August 2016 00:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.