BREVIAR JURIDIC. Obligaţia de întreţinere între soţi

BREVIAR JURIDIC. Obligaţia de întreţinere între soţi
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

În timpul căsătoriei, soţii sunt obligaţi să îşi acorde sprijin material reciproc, în mod prioritar, adică înaintea celorlalte persoane obligate la întreţinere, potrivit legii.

Obligaţia de întreţinere între soţi se realizează prin traiul de zi cu zi, aceştia fiind obligaţi să contribuie la cheltuielile căsătoriei în raport cu mijloacele fiecăruia, dacă prin convenţie matrimonială nu s-a prevăzut altfel. Soţii pot stabili prin convenţie matrimonială cuantumul contribuţiei fiecăruia la cheltuielile căsătoriei. Această contribuţie poate consta în bani sau în natură, în raport cu mijloacele fiecărui soţ.

Codul civil precizează expres că orice convenţie care prevede că suportarea cheltuielilor căsătoriei revine doar unuia dintre soţi este considerată nescrisă, adică nu produce efecte. Dacă unul dintre soţi refuză executarea obligaţiei de întreţinere, celălalt soţ care se află în stare de nevoie, fiind lipsit de mijloace proprii pentru trebuinţele zilnice, poate solicita instanţei de judecată obligarea la întreţinere, independent de faptul că este sau nu promovată acţiunea de divorţ. Refuzul unui soţ de a acorda întreţinere celuilalt soţ poate fi motiv de divorţ.

Pe de altă parte, Codul penal prevede că neîndeplinirea cu rea credinţă a obligaţiei de întreţinere de către unul dintre soţi constituie infracţiunea de abandon de familie.

Soţul care solicită întreţinere trebuie să dovedească, prin orice mijloc de probă, că se află în stare de nevoie, în sensul că nu are posibilitatea să se întreţină din muncă ori din bunurile sale. Totodată, soţul reclamant trebuie să facă dovada că soţul pârât dispune de mijloacele necesare pentru acordarea întreţinerii sau are posibilitatea de a dobândi aceste mijloace.

Cuantumul întreţinerii datorate se stabileşte în aşa fel încât să se păstreze echilibrul necesar între nivelul de trai al celor doi soţi.

De menţionat că pentru a fi îndreptăţit la întreţinere, soţul reclamant trebuie să aibă o comportare corespunzătoare faţă de celălalt soţ. Astfel, potrivit Codului civil, soţul care se face vinovat faţă de celălalt soţ de fapte grave, contrare legii sau bunelor moravuri, decade din dreptul său la întreţinere (nu poate pretinde întreţinere).

De asemenea, Codul civil prevede că soţul care se află în stare de nevoie din propria culpă poate beneficia de la celălalt soţ doar de întreţinerea de strictă necesitate. În practica instanţelor de judecată s-a arătat, de exemplu, că poate fi respinsă cererea formulată de soţul care duce o viaţă parazitară, a părăsit nejustificat domiciliul comun şi, eventual, întreţine relaţii extraconjugale etc.

Obligaţia de întreţinere între soţi încetează prin desfacerea căsătoriei.

Citit 7082 ori Ultima modificare Luni, 29 August 2016 18:12