În urma apelurilor declarate, DOSARUL AVIASAN, pe ultima sută de metri la Curtea Supremă

În urma apelurilor declarate, DOSARUL AVIASAN, pe ultima sută de metri la Curtea Supremă
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Dosarul „Aviasan” a intrat pe ultima sută de metri. Şi asta pentru că, după ce în luna februarie a fost pronunţată o primă decizie la Curtea de apel Braşov, dosarul a avut deja şi primul termen la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. După decizia de la Braşov, atât inculpaţii, cât şi procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov şi Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Braşov au făcut apel, nemulţumiţi de pedepsele stabilite şi de cuantumul prejudiciilor. Astfel, dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde au fost citate pentru data de 12 septembrie (ieri n.a.) toate cele şase persoane judecate: Mihail Boldea, Mircea Marosy, procurorul Costache Roşca, Valentina Cojocaru, Matei Oprea şi Ionel Mihăilă.

Fost deputat, acum acuzat

Conform deciziei Curţii de Apel Braşov, fostul deputat Mihail Boldea a fost condamnat la şase ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. De asemenea, Boldea a primit 14 condamnări de câte patru ani fiecare pentru tot atâtea acte de şantaj. Magistraţii au decis că şi pentru infracţiunea de spălare a banilor Mihail Boldea trebuie condamnat la trei ani închisoare.

Cea mai mică condamnare obţinută de fostul deputat în acest dosar a fost cea de trei luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii în formă continuată. Fiind aplicat Codul penal vechi, magistraţii au decis la final să contopească pedepsele şi au dispus “executarea pedepsei principale celei mai grele de şase ani închisoare, la care se aplică şi pedeapsă complementară a interzicerii, pe o durată de patru ani, a exercitării dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi interzicerea exercitării dreptului de a exercita profesia de avocat”, se menţionează în sentinţa pronunţată de magistraţii braşoveni.

Trebuie precizat că pentru unele infracţiuni (asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie şi fals în formă continuată, săvârşită în realizarea scopul urmărit, prin infracţiunea de abuz în serviciu şi sustragere sau distrugere de înscrisuri) Mihail Boldea a fost achitat. Fostul deputat a scăpat şi de răspunderea penală pentru infracţiunile de uz de fals în formă continuată săvârşită în realizarea scopul urmărit prin infracţiunea de abuz în serviciu (şase acte materiale), ca urmare a intervenirii prescripţiei speciale a răspunderii penale.

Procuror în boxa acuzaţilor  

Pe lângă Mihail Boldea, în acest dosar a fost judecat şi procurorul Costache Roşca, fostul procuror-şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi. Acuzat de săvârşirea mai multor infracţiuni, magistratul a fost achitat de judecătorii braşoveni pentru o parte dintre ele (asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie, de luare de mită, complicitate la infracţiunea de spălare a banilor, şantaj – 13 acte materiale). Cu toate acestea, procurorul Roşca s-a ales cu o pedeapsă de trei ani, cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj asupra primăriţei din localitatea Vânători. Dacă această decizie va fi menţinută şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, mgistratul va trebui să efectueze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii la Primăria din Buzău.

Trei ani cu suspendare pentru un administrator

Aceeaşi pedeapsă, trei ani cu suspendare, a primit-o şi Valentina Cojocaru, administrator al Fitocom Serv SRL. Aceasta a fost achitată pentru câteva dintre infracţiunile reţinute de procurorii DNA în timpul anchetei, dar a rămas cu acuzaţia de spălare a banilor. Şi în acest caz au fost stabilute 60 de zile de muncă în folosul comunităţii în cadrul activităţilor organizate de către Primăria Municipiului Galaţi.

Tot cu o pedeapsă de trei ani cu suspendare s-a ales şi Matei Oprea, acesta fiind condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor. Ca şi în cazul de mai sus, Matei Oprea a fost achitat de magistraţi pentru săvârşirea infracţiunii de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie şi dare de mită. De asemenea, Oprea trebuie să urmeze unul dintre programele de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Galaţi sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate şi să efectueze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii în cadrul activităţilor organizate de către Primăria Municipiului Galaţi.

Cea mai mare pedeapsă

În decizia luată de magistraţii Curţii de apel Braşov, în dreptul fiecărui inculpat, decizia începe cu faptele penale pentru care au fost achitaţi. Nu face excepţie nici Mircea Marosy, administrator al Fitocom Serv SRL, care a fost achitat de judecători pentru săvârşirea infracţiunii de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie şi dare de mită. Omul de afaceri a fost însă condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj, la 14 pedepse de câte şapte ani închisoare fiecare. Marosy a fost condamnat şi la şase ani închisoare pentru infracţiunea de spălare a banilor. Ca pedeapsă complementară, lui Marosy i s-au interzis mai multe drepturi, printre care şi cel de a fi asociat sau administrator al unei societăţi comerciale pe o perioadă de patru ani. La final, magistraţii braşoveni au decis să contopească pedepsele, iar Mircea Marosy să execute pedeapsa cea mai grea, de şapte ani închisoare.

Cel de-al şaselea inculpat, Ionel Mihăilă, director economic al Fitocom Serv SRL, a fost singurul care nu a primit nicio pedeapsă, el fiind achitat pentru săvârşirea de infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În sentinţa pronunţată la Curtea de Apel Braşov, care nu este definitivă şi a fost, după cum am precizat, atacată cu apel, Mihail Boldea, Valentina Cojocaru, Matei Oprea şi Mircea Marosy trebuie să plătească, în solidar, suma de 8.614.800 de euro, la care se adaugă dobânda legală calculată de la 23.04.2007 până la data efectivă a plăţii, către partea civilă Statul Român, prin reprezentant Ministerul Finanţelor Publice-ANAF-DGFP-AFP-Braşov.

Ieri, magistraţii Curţii Supreme au dat o amânare în acest dosar pentru ca toate părţile implicate să ia la cunoştinţă motivele de apel. Astfel, cei şase inculpaţi vor ajunge din nou în faţa magistraţilor Curţii Supreme pe data de 24 octombrie.

Citit 7228 ori Ultima modificare Marți, 13 Septembrie 2016 15:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.