Fost director CFR condamnat cu suspendare, pentru trafic de influenţă

Fost director CFR condamnat cu suspendare, pentru trafic de influenţă
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Fostul manager general al SNTF CFR Marfă SA Regionala Galaţi, Săndel Dumitru, a fost condamnat de magistraţii TribunaluluI Bacău la trei ani închisoare pentru trafic de influenţă. ;agistraţii i-au interzis lui Dumitru exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a alege, de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

Judecătorii de la Bacău au fost însă indulgenţi cu fostul director CFR, suspendându-i acestuia executarea pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de trei.  În această perioadă, Săndel Dumitru nu are voie să părăsească teritoriul României fără acordul instanţei şi trebuie să efectueze 100 de zile neplătite în cadrul Primăriei Galaţi. Săndel Dumitru a stat după gratii începând din 8 octombrie 2015 şi până pe 4 aprilie 2016, perioadă care se va deduce din prezenta hotărâre.  

Unul în libertate, celălalt după gratii

Tot pentru trafic de influenţă a fost condamnat şi Ionel Cristian Dascaliuc, cel prin intermediul căruia Săndel Dumitru i-a cerut mită unui om de afaceri. Dascaliuc s-a ales cu o pedeapsă de patru ani închisoare pentru trafic de influenţă şi cu o pedeapsă de doi ani închisoare pentru „complicitate la trafic de influenţă”. Astfel Dascaliuc va avea de executat patru ani şi opt luni închisoare. Din această perioadă i se va deduce cea petrecută în arest preventiv, respectiv perioada cuprinsă între 8 octombrie 2015 şi 3 iunie 2016.

Magistraţii au decis „confiscarea de la inculpatul Dumitru Săndel a sumei de 22.500 de euro şi de la inculpatul Dascaliuc Ionel Cristian a sumei de 220.000 de lei. Obligă pe fiecare inculpat la plata a câte 3.000 de lei către stat cu titlu de cheltuieli judiciare, sumă în care s-au inclus şi cheltuielile efectuate pe parcursul urmării penale, în valoare de câte 2.000 de lei”.

Sentinţa aplicată de Tribunalul Bacău nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel atât de cei doi inculpaţi, cât şi de procurorii DNA.

Vă reamintim faptul că Dumitru Săndel, în calitate de manager general al SNTF CFR Marfă SA Regionala Galaţi, a pretins, prin intermediul lui Ionel-Cristian Dascaliuc, de la administratorul unei societăţi comerciale (denunţător în cauză), suma de 30.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra angajaţilor din subordine, în legătură cu încheierea unui contract cu omul de afaceri, contract ce privea transportul de cereale. Contractul s-a dovedit însă a nu fi avantajos pentru omul de afaceri, din punct de vedere al termenelor de plată, motiv pentru care acesta nu a mai fost executat.

Ulterior, susţin procurorii, Ionel Cristian Dascaliuc i-a comunicat omului de afaceri că încheierea contractului respectiv în condiţii avantajoase este posibilă doar dacă se realizează prin intermediul SC Rofersped SA, care reprezintă casa de expediţii a SNTF CFR Marfă SA Regionala Galaţi, lucru cu care acesta din urmă a fost de acord. În aceste condiţii, Săndel Dumitru a cerut din nou cei 30.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra angajaţilor SC Rofersped SA, în vederea semnării contractului de transport.

Citit 4532 ori Ultima modificare Luni, 19 Decembrie 2016 10:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.