Breviar juridic: Verificarea cererii de chemare în judecată în procesul civil

Breviar juridic: Verificarea cererii de chemare în judecată în procesul civil
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Procedura de verificare a cererii de chemare în judecată este o etapă prealabilă fixării primului termen în procesul civil.

Codul de procedură civilă prevede că după înregistrarea cererii de chemare în judecată, completul căruia i s-a repartizat aleatoriu cauza verifică, de îndată, dacă această cerere îndeplinește toate cerinţele prevăzute de lege. Dacă se constată că sunt îndeplinite aceste condiţii, judecătorul dispune comunicarea cererii către pârât pentru a formula întâmpinare.

În cazul în care cererea de chemare în judecată nu îndeplinește cerinţele legale, prin rezoluția judecătorului, se comunică reclamantului care sunt lipsurile constatate, cu menţiunea că, în termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicării, trebuie să facă modificările sau completările dispuse de instanţă, sub sancţiunea anulării cererii.

Termenul procedural de 10 zile se calculează pe zile libere, adică nu intră în calcul ziua de la care acest termen începe să curgă şi nici ziua când se împlinește.

Dacă reclamantul nu s-a conformat obligaţiei de a-şi modifica sau completa cererea de chemare în judecată în termenul legal de maxim 10 zile (de exemplu, nu a indicat domiciliul sau reşedința pârâtului pentru a fi citat), completul investit cu judecarea cauzei dispune anularea cererii prin încheiere, dată în camera de consiliu, fără citarea părţilor. Încheierea de anulare se comunică numai reclamantului. Împotriva acestei încheieri, reclamantul poate formula cerere de reexaminare prin care să solicite, motivat, instanţei de judecată să revină asupra măsurii de anulare.

Cererea de reexaminare trebuie să fie formulată în termen de 15 zile de la data comunicării încheierii şi se soluționează de către un alt complet decât cel care a dispus sancţiunea contestată, cu citarea reclamantului, prin încheiere definitivă.

Completul desemnat prin repartizare aleatorie să soluționeze cererea de reexaminare poate să revină asupra anulării dacă se constată că măsura respectivă a fost dispusă eronat sau dacă neregularităţile cererii de chemare în judecată au fost înlăturate în termenul acordat în acest scop.

În situaţia în care cererea de reexaminare a fost admisă, cauza se retrimite completului de judecată iniţial investit pentru continuarea procedurii.

Când cererea de reexaminare a fost respinsă, reclamantul poate să formuleze o nouă cerere de chemare în judecată, cu respectarea cerințelor prevăzute de legea procesual civilă.

 

Citit 2754 ori Ultima modificare Luni, 16 Ianuarie 2017 17:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.