Violenţa domestică, între negare şi acceptare (II)

Violenţa domestică, între negare şi acceptare (II)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

CITEȘTE ȘI: Violenţa domestică, între negare şi acceptare (I) - CLICK AICI

Conform legii, încetarea violenţei în familie poate avea loc prin protejarea victimei, sancţionarea agresorului şi/sau înţelegerea victimei cu agresorul.

Pentru protejarea victimelor violenţei, dar şi pentru consilierea agresorilor au fost înfiinţate diferite centre sociale. Astfel, victimele şi/sau agresorii pot apela la ajutor specializat în:

a) Centrele de primire în regim de urgenţă, care asigură în mod gratuit pe o perioadă determinată protecţie, găzduire, îngrijire şi consiliere a victimelor violenţei în familie, atât victimei, cât și minorilor aflaţi în îngrijirea acesteia. Primirea victimelor în adăpost se face numai în caz de urgenţă şi agresorilor le este interzis accesul în incinta adăpostului, locul unde se află fiind secret.

b) Centrele de recuperare, care asigură găzduirea, îngrijirea, consilierea juridică şi psihologică, sprijin în vederea adaptării la o viaţă activă, inserţia profesională şi socială a victimelor violenţei în familie.

c) Centrele de asistenţă destinate agresorilor, care asigură reabilitarea și reinserția socială a acestora, măsuri educative, precum și servicii de consiliere și mediere familială.

d) Centrele pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie asigură asistenţă socială, consiliere psihologică, juridică, precum şi informarea şi orientarea victimelor violenţei în familie.

e) Centrele pentru servicii de informare şi sensibilizare a populaţiei, care oferă servicii de informare şi educare, dar şi asistenţă socială.  

Agresorul poate fi sancţionat cu amendă între între 500 de lei şi 1.000 de lei pentru  încercarea de a pătrunde în incinta adăpostului în care se află sau crede că se află victima. Dacă faptele comise de către agresor sunt infracţiuni acesta poate fi condamnat penal.

Persoanele condamnate pentru infracţiuni de violenţă în familie sunt obligate să participe la programe speciale de consiliere şi reinserţie socială, organizate de către instituţiile însărcinate cu executarea pedepsei în evidenţa cărora se află.

Întrucât scopul legii este acela de a ocroti şi sprijini familia, cât şi dezvoltarea şi consolidarea solidarităţii familiale, legiuitorul a prevăzut ca modalitate de încetare a abuzurilor inclusiv înţelegerea victimei cu agresorul.

Cazurile de violenţă în familie pot fi supuse medierii la cererea părţilor, conform legii, existând posibilitatea ajungerii la un acord agreat de ambele părţi în timpul efectuării demersurilor necesare de către autorităţile sau chiar înainte de a implica orice autoritate a statului.

Citit 2193 ori Ultima modificare Marți, 31 Ianuarie 2017 00:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.