Nimic nou pe "frontul" FNI. 155.000 de păgubiţi îşi aşteaptă în continuare BANII

Nimic nou pe "frontul" FNI. 155.000 de păgubiţi îşi aşteaptă în continuare BANII
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Condamnarea definitivă la opt ani de închisoare cu executare a creatorului FNI, Sorin Ovidiu Vântu, nu schimbă prea mult situaţia celor 155.000 de persoane, foşti investitori, pe care statul trebuie să le despăgubească, ca urmare a finalizării procedurilor judiciare civile şi penale declanşate de acestea.

Teoretic, statul îi despăgubeşte pe toţi investitorii fostului FNI. Practic, statul nu are bani. Asta ar fi situaţia la zi a despăgubirilor acordate celor care şi-au pierdut banii la fostul Fond Naţional de Investiţii (FNI), situaţie care nu s-a schimbat cu nimic nici după condamnarea definitivă, cu executare, a celui care a creat schema piramidală FNI, după dezastrele "surorilor" SAFI şi Caritas. De la momentul în care hotărârile de obligare la plata de despăgubiri au devenit executorii, plata creditorilor FNI a fost preluată de două instituţii, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), pe măsura înregistrării solicitărilor. Numai că CNVM şi AAAS nu au reuşit să facă faţă tuturor plăţilor, conturile lor fiind poprite de şapte, respectiv, nouă ani, din cauză că statul, prin CEC, şi-a asumat garantarea FNI; discuţia despre implicarea CEC este lungă, binecunoscută şi nu o mai reluăm aici.

"În contextul în care conturile curente ale AAAS sunt blocate prin popriri în vederea plătirii creanţelor FNI şi luând în calcul faptul că, în prezent, cuantumul total al acestor popriri este de circa 451 milioane de lei, sumă care depăşeşte cu mult posibilităţile financiare ale AAAS, nu va fi posibilă achitarea sumelor datorate în perioada următoare", se preciza într-un document semnat, pe 26 noiembrie 2016, de Anca Magdalena Chişer, secretar de stat în Ministerul Energiei, remis Parlamentului.

După ce conturile statului au fost blocate, peste 3.600 de păgubiţi au mers la CEDO pentru a-şi căuta dreptatea. Decizia de la CEDO a venit, însă a fost una nefavorabilă, astfel că asociaţia celor 3.680 de păgubiţi a făcut recurs, pe 8 septembrie 2016, recurs care încă nu a fost soluţionat.

Conform celui mai recent bilanţ de pe site-ul AAAS, până la data de 30 septembrie 2015 fuseseră despăgubite 24.326de persoane - 18.032 integral, cu o sumă totală de peste 396 milioane lei, şi 185 parţial, cu un total de 2,5 milioane lei.

Citit 2851 ori Ultima modificare Joi, 02 Martie 2017 00:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.