UPDATE SCANDALUL pe Ordonanţa 13 continuă. Se cere cercetarea procurorului general şi a DNA

UPDATE SCANDALUL pe Ordonanţa 13 continuă. Se cere cercetarea procurorului general şi a DNA
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

UPDATE, 28 februarie CSM a respins cererea ca DNA şi procurorul general să fie cercetaţi în cazul OUG 13. "A fost un test binevenit pentru ceea ce înseamnă independenţa magistratului, iar CSM a arătat că este garantul independenţei magistraturii", a afirmat Augustin Lazăr, la ieirea de la şedinţa CSM, citat de Hotnews.

-------------------------------------------

Judecătoarea Simona Marcu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a cerut, ieri, sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru a verifica felul în care DNA şi-a arogat competenţa de a verifica legalitatea şi oportunitatea emiterii unui act normativ, dar şi modul în care procurorul general Augustin Lazăr a gestionat comunicarea după emiterea OUG 13, a informat Hotnews.

Simona Marcu a arătat, potrivit news.ro, că sesizarea Inspecţiei Judiciare trebuie făcută în contextul în care Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi-a arogat competenta de a verifica legalitatea şi oportunitatea emiterii unui act normative, aspect reţinut în decizia de luni a Curţii Constituţionale. Judecătoarea a mai spus că sesizarea Inspecţiei Judiciare ar trebui făcută şi sub alte aspect, care să fie decise de membrii CSM, în special cu privire la situaţia de la DNA Ploieşti, respectiv dacă s-au cunoscut disfuncţionalităţile de la această unitate de parchet, dacă s-au luat măsuri preventive.

Simona Marcu a mai spus că al doilea punct cu care ar dori să fie suplimentată ordinea de zi a şedinţei plenului CSM vizează sesizarea Inspectiei Judiciare pentru a verifica modul în care procurorul general, în calitate de reprezentant al Ministerului Public, a gestionat comunicarea publică în perioada ulterioară aprobării OUG 13 de modificare a codurilor penale, din perspectiva respectării obligaţiei de rezervă pe care o are orice magistrat. Plenul CSM a luat act de cererea judecatorei Simona Marcu şi a suplimentat ordinea de zi cu cele două puncte propuse.

Reamintim că CCR a admis, luni, că există un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Guvern, pe tema anchetei privind OUG 13. Sesizarea în acest sens a fost făcută de către preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, preciza atunci că dacă DNA s-ar fi limitat în acţiunea sa să verifice dacă în mod concret s-a săvârşit vreo infracţiune în legătură cu acele fapte, lucrurile s-ar fi derulat în mod firesc, fără apariţia unui conflict. El a precizat că acţiunea DNA nu doar că s-a subrogat Curţii Constituţionale în verificările făcute, dar a şi "perturbat" activitatea Guvernului.

În cazul în care este admisă propunerea, se vor face cercetări pentru ieşirile publice şi comunicatele pe care Parchetul General le-a dat în perioada de după emiterea OUG 13.

Citit 2070 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Martie 2017 14:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.