Scurte consideraţii despre TESTAMENT

Scurte consideraţii despre TESTAMENT
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Testamentul este actul unilateral, personal şi revocabil prin care o persoană, numită testator, dispune, în una dintre formele cerute de lege, pentru timpul când nu va mai fi în viaţă. Motivaţia care stă la baza întocmirii unui testament este o chestiune personală şi nu este relevată în cele mai multe cazuri.

Testamentul este valabil şi poate produce efecte doar dacă testatorul a avut discernământ şi consimţământul său nu a fost viciat, indiferent dacă manoperele dolosive nu au fost săvârşite de beneficiarul dispoziţiilor testamentare.

Testamentul olograf

Testamentul olograf e scris în întregime, datat şi semnat de mâna testatorului şi pentru a fi executat se prezintă unui notar public pentru a fi vizat spre neschimbare. Testamentul autentic e autentificat de un notar public sau de altă persoană investită cu autoritate publică. În scop de informare a persoanelor care justifică existenţa unui interes legitim, notarul are obligaţia să îl înscrie, de îndată, în Registrul Naţional Notarial.

În situaţii speciale, se poate întocmi în mod valabil un testament privilegiat. Acesta devine caduc la 15 zile de la data când dispunătorul ar fi putut să testeze în vreuna dintre formele ordinare, însă termenul se suspendă dacă testatorul a ajuns într-o stare în care poate să testeze. Aceste prevederi nu se aplică  în cazul dispoziţiei testamentare prin care se recunoaşte un copil.

Testamentul oral sau verbal nu este valabil indiferent de numărul martorilor care îl pot confirma.

Prin testament se determină patrimoniul succesoral şi bunurile ce fac parte din acesta, cât şi legatarul. Testamentul mai poate conţine dispoziţii referitoare la partaj, revocarea unor dispoziţii testamentare anterioare, dezmoştenirea, desemnarea de executori testamentari, sarcini impuse moştenitorilor legali sau testamentari şi orice alte dispoziţii care produc efecte după decesul testatorului.

Revocarea documentului

Orice persoană care pretinde un drept ce se întemeiază pe un testament trebuie să dovedească atât existenţa, cât şi întinderea acestuia, cu condiţia ca acesta să fie întocmit în una dintre formele cerute de lege. În situaţia în care testamentul a dispărut printr-un caz de forţă majoră, ori prin fapta unui terţ, după moartea testatorului sau în timpul vieţii acestuia, însă fără ca acesta să îi fi cunoscut dispariţia, valabilitatea formei şi cuprinsul testamentului vor putea fi dovedite prin orice mijloc de probă.

Testamentul poate fi revocat în mod expres doar printr-un act autentic notarial sau prin întocmirea ulterioară a unui alt testament. Revocarea expresă a testamentului făcută prin act notarial se înscrie imediat în registrul naţional notarial.

Revocarea tacită a testamentului olograf poate avea loc prin distrugerea, ruperea sau ştergerea acestuia. Orice testament întocmit ulterior îl revocă pe cel anterior doar dacă conţine dispoziţii contrare sau incompatibile cu cel dintâi.

Dacă doreşte să înlăture efectele revocării, testatorul urmează a o face prin act autentic notarial sau printr-un alt testament.

Citit 2226 ori Ultima modificare Marți, 21 Martie 2017 22:47