Imprimă această pagină

Dealeri de etnobotanice, arestaţi preventiv

Dealeri de etnobotanice, arestaţi preventiv
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Tulcea, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Tulcea au efectuat nouă percheziţii domiciliare pe raza municipiului Tulcea şi două percheziţii pe raza municipiului Galaţi. Procurorii au vizat destructurarea unor grupuri infracţionale specializate în comiterea în formă continuată a infracţiunii de efectuare, fără drept, de operaţiuni cu substanţe cu efecte psihoactive.

La finalul percheziţiilor şi după audierea mai multor persoane, anchetatorii au dispus reţinerea inculpaţilor  M.C., R.R.G., B.C.A., M.C.A. şi I.C.. Cei cinci au fost prezentaţi în faţa instantei de judecată cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile, solicitare acceptată de judecătorii tulceni. 

Din probele administrate până în prezent în această cauză, a reieşit faptul că, în perioada 2016 - 2017, gălăţenii M.C. şi M.C.A. au aprovizionat persoane din municipiul Tulcea cu cantităţi de produse cu efecte psihoactive, en gros, care, la rândul lor, le porţionau şi le vindeau mai multor tineri la preţul de 10 lei/doză.

“Referitor la inculpaţii R.R.G., B.C.A. şi I.C., există suspiciunea rezonabilă că în aceeaşi perioadă au comercializat produse cu efecte psihoactive mai multor tineri de pe raza municipiului Tulcea, la preţul de 10 lei/doză”, se arată într-un comunicat al DIICOT Tulcea.

În cursul cercetărilor, inculpatul R.R.G. a fost depistat pe raza judeţului Tulcea, în timp ce transporta cantitatea de 217,62 de grame de produse cu efecte psihoactive, pe care o cumpărase cu suma de 3.000 lei de la gălăţeanul M.C.A., urmând să o comercializeze împreună cu inculpatul B.C.A.

“Raportat la cantitatea/doză şi la preţul de 10 lei/doză, în situaţia comercializării, inculpaţii ar fi obţinut suma de 21.760 de lei”, mai precizează procurorii.

În urma analizelor de laborator,  s-a constatat faptul că în produsele vândute de către inculpaţi s-a pus în evidenţă MDMB-CHMICA, ce face parte din clasa cannabinoizilor sintetici, considerată „substanţă psihoactivă nouă” în înţelesul Deciziei 2005/387/JAI a Consiliului.

La activităţi au participat şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate Constanţa şi Galaţi, luptători ai serviciilor pentru acţiuni speciale din cadrul inspectoratelor de poliţie Tulcea, Constanţa şi Galaţi, precum şi jandarmi.

Anchetatorii atrag atenţia că etnobotanicele degradează scoarţa cerebrală mai rapid decât heroina. Mai mult, aceste substanţe creează dependenţă fizică şi psihică, schimbări de temperament, probleme cu somnul, comportament psihotic, hipertermie, convulsii, infarct, tensiune ridicată, probleme respiratorii grave, comă şi chiar moartea.

 

Citit 5753 ori Ultima modificare Joi, 16 Martie 2017 17:27

Teodora Miron