Google testează Instant Apps. Aplicaţii care vor putea fi folosite direct din Google Play

Google testează Instant Apps. Aplicaţii care vor putea fi folosite direct din Google Play
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

A trecut mai mult de jumătate de an de la anunţul funcţiei Instant Apps de pe Google Play, însă abia acum Google începe să o testeze la liber. Câteva aplicaţii au primit suport pentru acces instant direct din magazin, fără a fi nevoie de a descărca întregul pachet, iar Google a lansat un ghid pentru dezvoltatori prin care să îşi pregătească aplicaţiile pentru acest tip de distribuţie.

Google Play

Fostul Android Market, apărut în octombrie 2008

Lansat pe 6 martie 2012, după ce Google a hotărât să cumpere sistemul de operare Android

Este disponibil pe internet, prin aplicaţia Android sau prin TV

Momentan, Google Play deţine peste 2 milioane de aplicaţii, care au peste 50 de miliarde de descărcări

Instant Apps va veni în sprijinul utilizatorilor care au nevoie de acces la anumite funcţii, dar nu doresc să consume trafic de date prea mult descărcând întreaga aplicaţie. Momentan, Google testează noua iniţiativă prin intermediul aplicaţiilor BuzzFeed, Wish, Periscope şi Viki. Acestea pot fi accesate direct din Play Store şi pot oferi funcţionalitate limitată faţă de varianta completă. Compania va analiza feedback-ul utilizatorilor oferit pe baza experienţei cu aceste aplicaţii şi va transmite altor dezvoltatori ce să facă şi ce să nu facă în cadrul Instant Apps. Cu toate acestea, există deja un ghid cuprinzător pentru dezvoltatori. Se pare că dimensiunile pachetului „Instant” trebuie să fie cât mai mici, Google încurajând renunţarea la orice parte a aplicaţiei care nu este necesară. De asemenea, aplicaţia trebuie să necesite cât mai puţine permisiuni, care să fie cerute la rularea acesteia, nu la instalare. Nu în ultimul rând, aplicaţiile care necesită autentificare trebuie să implementeze modulul Smart Lock for Passwords. Cel mai important aspect este însă funcţionalitatea propriu-zisă a aplicaţiei, pentru care există reguli stricte.

O aplicaţie Instant App nu poate funcţiona în fundal, fără ca utilizatorul să ştie. Acestea nu au acces la notificări de tip push şi nici nu pot accesa stocarea externă a telefonului. De asemenea, aplicaţiile instant nu pot comunica cu alte aplicaţii, nu pot accesa identificatoarele unice ale dispozitivelor pe care rulează şi nu pot accesa meniul de setări pentru a face modificări. Probabil că majoritatea companiilor importante vor realiza versiuni instant ale aplicaţiilor, care să asigure acces rapid la serviciile oferite, fără descărcarea aplicaţiei.

Citit 2825 ori Ultima modificare Vineri, 27 Ianuarie 2017 18:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.