La Paris, monşer!

La Paris, monşer!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Continuăm astăzi periplul prin Parisul altfel. Aşadar, dacă aţi văzut majoritatea punctelor de reper din capitala Franţei, sau dacă nu le-aţi văzut şi vreţi să le vedeţi altfel ori altceva, vă propunem câteva variante de relaxare în mijlocul unei atmosfere pe care niciun alt oraş din lume nu le poate oferi.

Tour Eiffel

Oricum aţi da-o, trebuie să-l vedeţi. Dar încercaţi pe cât posibil să nu mergeţi la Tour Eiffel în timpul zilei. Lumina transformă turnul într-o schelă ordinară, e drept, foarte înaltă, care, pe timp de zi, poate oferi doar o panoramă spectaculoasă. E, într-adevăr, cea mai bună imagine a Parisului de sus, se vede aproape întreg cursul Senei şi cam tot ce se poate vedea.

Dacă totuşi vă hotărâţi să mergeţi ziua evitaţi primele ore ale dimineţii, chiar dacă e mai puţin aglomerat. Şi asta din cauza ceţei, care, deşi insesizabilă la nivelul solului, de la înălţimea de trei sute de metri blochează ceva privelişti. Oricum, probabil că cel mai bun moment al zilei este pe înserat, atunci când se şi aprind luminile. Noaptea, Tour Eiffel e într-adevăr spectaculos, pare că e din aur.

Şi încă un impediment pentru cei care urcă în acest turn. De sus nu se vede unul dintre cele mai importante repere ale Parisului. E vorba, logic, de chiar Tour Eiffel. Aşadar, dacă vreţi o panoramă similară, din care să nu lipsească şi Tour Eiffel, aveţi la dispoziţie o variantă cel puţin la fel de elegantă. La câteva staţii de metrou depărtare se află Tour Montparnasse, un bloc turn de 60 de etaje care oferă o privelişte similară. Şi, ceea ce e mai important, puteţi vedea şi Tour Eiffel de sus.

Zece euro vă costă să urcaţi aici, dar o veţi face cu cel mai rapid lift din lume: aproape 60 de etaje în doar 32 de secunde. Atenţie la ce aţi mâncat la micul dejun.

Pledoarie pentru noapte

De fapt, toate clădirile istorice ale Parisului sunt mult mai bine puse în valoare noaptea. Un sistem de iluminat complex transformă fiecare monument arhitectural într-o adevărată capodoperă. Catedrala Notre Dame vă va impresiona în plus noaptea şi aveţi şansa să faceţi fotografii ce vor rivaliza cu cele din pliantele promoţionale.

Luvrul e, de asemenea, spectaculos luminat, iar îmbinarea de vechi şi nou de la intrare (piramidele de sticlă vs. palatul vechi) vi se va părea mult mai bine realizată când o veţi vedea în plină strălucire. Chiar şi parcurile arată mai bine seara, pentru că siluetele bine tunse ale copacilor şi arbuştilor se vor distinge spactaculos în lumina nenaturală a monumentelor din jur. Iar fântânile beneficiază şi ele de tot felul de jocuri electrice care mai de care mai vii.

Capitala sexului

Nu rataţi Moulin Rouge, chiar dacă nu aveţi vreo intenţie de a participa la un spectacol de cabaret. Şi nu atât pentru monumentul în sine, care, din nou, ziua arată precum o cârciumă ordinară, cât pentru întreaga zonă.

De la Moulin Rouge şi până în Place Pigalle, pe o distanţă de o staţie de autobuz se află înşirate cele mai (ne)aşteptate magazine erotice: sex-shop-uri, baruri de noapte su stripteuze şi nu numai, peep-show-uri, cinematografe porno şi chiar adevărate supermarket-uri de jucării erotice.

Şi spre deosebire de restul Parisului aici viaţa pulsează doar noaptea. Nu trebuie să intraţi în vreuna dintre „instituţiile” din zonă pentru a simţi ce înseamnă această adevărată capitală a erotismului. E destul să faceţi o plimbare de-a lungul magazinelor şi să rezistaţi invitaţiilor de a intra. Nu e niciun risc, vă asigurăm.

Montmartre, un loc aparte

Montmartre e, de asemenea, un cartier pe care nu trebuie să-l rataţi. Din nou, nu aveţi voie să mergeţi cu vreun mijloc de transport ci să faceţi clasica plimbare.

Străduţele pavate şi înghesuite vă asigură o intimitate greu de egalat. Plus sutele de cafenele şi magazine care vă oferă o relaxare în aceleaşi condiţii lipsite de orice stres cotidian. Pentru Montmarte restul lumii pare să nu existe.

Aici ritmul vieţii are alte conotaţii. Artiştii îşi au propriul rai pe pământ, iar micile teatre te invită oricând la reprezentaţii pline de substanţă. Iar duminica treceţi prin piaţă, acolo unde toţi comercianţii îşi scot tarabele în stradă, în cadrul unui spectacol fără regie.

O mie de euro = un weekend prelungit

Pentru cei care nu cunosc preţurile pentru o astfel de călătorie, vă spunem că 1000 de euro ar fi suficienţi pentru patru nopţi în capitala Franţei. Cu trei sute de euro vă puteţi lua bilete de avion pentru două persoane la o companie low-cost, însă trebuie să le cumpăraţi cu câteva luni înainte pentru a beneficia de un astfel de preţ promoţional.

Apoi, cu 75 de euro pe noapte se poate rezerva un hotel de trei stele cu mic dejun inclus. Vă mai rămân astfel în jur de 400 de euro de cheltuit în patru zile la Paris.

Ceea ce, pentru două persoane, nu e chiar puţin, în ciuda preţurilor destul de piperate din restaurante. Chiar şi aşa puteţi alege meniuri de zece-cinsprezece euro în restaurantele din Montmartre sau Cartierul Latin.

Explicaţii foto:

Foto1 -  Din turnul Montparnasse se poate vedea de sus şi Tour Eiffel

Foto2 – Tour Eiffel e spectaculos doar noaptea

Foto3 – Pieţele de suveniruri din Montmartre sunt deschise până târziu în noapte

Foto4 – În apropiere de Moulin Rouge magazinele erotice sunt la ele acasă

Citit 2301 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.