Religia şi legea: Chinurile la care este supusă femeia musulmană

Religia şi legea: Chinurile la care este supusă femeia musulmană
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Islamul este o religie monoteistă, fiind a doua din lume ca număr de adepţi, după creştinism. Sensul general al cuvântului islam este pace şi supunere faţă de Alah, creatorul tuturor lucrurilor (în oarecare măsură, la fel ca la creştini). Religia a fost fondată în secolul al VII-lea, pe teritoriul Arabiei Saudite, de către profetul Muhammad, iar cartea sfântă poartă numele de Coran (cum este Biblia pentru creştini). Musulmanii cred cu tărie că Muhammad este ultimul profet şi mesager al lui Alah (deşi nu există nicio referire la vreo relaţie de rudenie între Alah şi Muhammad, îl putem asemăna în oarecare măsură cu Iisus).

Lăsând la o parte religia în sine, trebuie menţionat faptul că tratamentul inuman la care sunt supuse majoritatea femeilor musulmane nu izvorăşte doar din convingeri religioase. Este adevărat că legea şi codul civil din ţările islamice au la bază învăţăturile din Coran, dar aceste legi au fost făcut de oameni, sunt bazate pe realitatea culturală din acele zone ale lumii, dar cei care le-au gândit probabil au avut oarecare înclinaţii bolnave.

Situaţii absurde

În ţările islamice, dacă o femeie întreţine relaţii sexuale cu un bărbat cu care nu este măritată, aceasta comite un păcat faţă de Alah, un păcat suprem. Pedeapsa este 100 de lovituri de bici, în public. Desigur, în majoritatea cazurilor, pedeapsa la care femeia este supusă este extraordinar de crudă, aceasta fiind omorâtă în public cu pietre. Acelaşi lucru se întâmplă şi dacă femeia acuză un bărbat că a violat-o, dar nu are martori pentru a-şi susţine acuzaţia. Câteva ţări islamice îi permit unui violator să scape de pedeapsă prin lege, dacă se însoară cu victima (evident, în cazul în care femeia violată are martori pentru a dovedi fapta).

Femeia este considerată de două ori mai puţin inteligentă decât un bărbat, motiv pentru care, în cele mai multe cazuri, o singură persoană de gen feminin nu este considerată de justiţia islamică drept martor; trebuie să fie minim două femei pentru a conta ca martor.

Bărbaţii au dreptul să îşi bată soţiile şi copiii, dacă ei sunt de părere că atitudinea acestora nu este potrivită. Oricât de brutală ar fi bătaia, dacă femeia nu este ucisă, legea nu impune niciun fel de pedeapsă.

Femeile duc o viaţă foarte retrasă. Stau mereu acasă şi au oportunităţi foarte puţine de a găsi un loc de muncă. De asemenea, ele nu pot ieşi în public fără să aibă capul acoperit sau fără să fie însoţite de soţul lor. Au dreptul la o educaţie primitivă şi sunt considerate cetăţeni de clasă inferioară.

Adevărul este că dacă bărbaţii musulmani ar fi trataţi la fel de către cineva aparţinând unei alte religii, ar considera-o cruzime şi ar candamna-o dur. Totuşi când vine vorba de femei, lucrurile nu sunt deloc aşa, bărbaţii văzând totul ca fiind normal.

Desigur, mai e şi aspectul căsătoriei. Un bărbat are voie să aibă până la patru soţii şi uneori îi este permis să intre în căsătorii temporare. Evident, soţiile trebuie să fie credincioase şi supuse pe tot parcursul vieţii. O „femeie” poate fi luată în căsătorie în majoritatea ţărilor islamice din momentul în care a atins vârsta de 10 ani. Şi mai absurd de-atât, tot începând cu această vârstă se pot consuma acte sexuale.

În prezent

În esenţă, această religie chiar propovăduieşte pacea, dar se pare că acest aspect s-a pierdut de mult. Deşi în multe ţări musulmane lucrurile s-au mai îmbunătăţit în ultima perioadă, încă sunt numeroase state unde femeile sunt tratate ca nişte animale. Chestia şi mai gravă este că aceste tratamente nu sunt practici culturale, chiar dacă s-au transmis începând cu secolul al VII-lea, ci sunt scrise negru pe alb, literă de lege. Majoritatea cazurilor în care o femeie este acuzată de un lucru se definitivează nu în favoarea acesteia. Bărbaţii musulmani primesc amenzi de circulaţie dacă fac greşeli în trafic. În schimb, femeile primesc 100 de lovituri de bici doar dacă conduc.

Citit 128630 ori Ultima modificare Duminică, 03 Noiembrie 2013 13:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.