Energie “gratuită”: Turbina eoliană - greu de construit

Energie “gratuită”: Turbina eoliană - greu de construit
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Turbinele eoliene sunt o modalitate mai ieftină de a produce o parte din energia electrică de care are nevoie o gospodărie. Putem să le cumpărăm sau putem să construim o turbină singuri. Pentru acest lucru avem nevoie de cunoştinţe temeinice, procesul nefiind unul simplu.

Tocmai din acest motiv, adevarul.ro a prezentat paşii de bază de care ai nevoie pentru a avea materialele pentru o turbină eoliană, dar detaliile tehnice sunt prea complicate pentru un amator. Dacă nu vă pricepeţi la electronică sau la asamblat sisteme electrice, cel mai bine este să apelaţi la un cunoscut care ştie, altfel riscaţi să faceţi o centrală care să se ardă. De asemenea, un amănunt esenţial sunt palele şi generatorul. Dacă generatorul este prea mare pentru palele folosite, atunci nu se încarcă şi nu produce curent electric.

Măsurători şi studii

Trebuie să vedeţi dacă zona unde sunteţi are potenţial pentru astfel de energie, care depinde de viteza vântului. Pentru acest lucru, calculaţi viteza vântului, ca să vedeţi dacă faceţi cu adevărat economie. De asemenea, trebuie să luaţi în considerare dimensiunile casei şi la ce vreţi să folosiţi turbina eoliană. Pentru o casă normală, ai avea nevoie de o turbină cu o capacitate de 5 kilowaţi. O asemenea turbină are un diametru de cinci metri. Puteţi varia între 2 şi 10 kilowaţi. Dimensiunea medie a unei turbine eoliene este de 80 de metri, de două ori cât un stâlp de telefon. Calculele specialiştilor spun că, după instalarea unei turbine eoliene, costurile se pot recupera în 6 - 30 de ani.

Cât costă

Pentru o turbină eoliană de 50-250 de waţi, adică destul de mică, preţul de construcţie poate varia, dar cea mai ieftină variantă este de 150 de dolari, pe care o puteţi găsi pe câteva site-uri de profil. Pentru acest preţ, turbina eoliană poate alimenta 6-7 becuri sau un laptop. O asemenea turbină nu funcţionează pentru frigidere sau aparate casnice mai mari. Cu 590 de dolari puteţi să vă cumpăraţi de pe Amazon un kit de Do It Yourself (construieşte-l singur) care conţine palele şi componentele. Un generator costă 60 de dolari. Acest kit e mult mai ieftin faţă de o turbină întreagă, care ajunge şi la 1.100 de dolari în varianta sa cea mai slabă.

Materialele necesare

În principiu, cea mai simplă descriere a unei centrale eoliene e că e formată din pale, un rotor, un stâlp şi fire. Stâlpul îl puteţi construi ori din oţel, ca la stâlpii de electricitate sau din componente tubulare. Motorul este introdus în interiorul unei nacele de fibră de sticlă, care protejează componentele interne ce fac palele să se învârtă. Viteza vântului trebuie să fie de aproximativ 25 de kilometri pe oră pentru ca o turbină eoliană să funcţioneze cum trebuie. Palele puteţi să le alegeţi din fibră de sticlă, pentru că sunt uşoare şi au un raport calitate/preţ foarte bun.

Construcţia - treabă complicată

Ai nevoie de cunoştinţe serioase de electronică pentru a o asambla şi trebuie să ai grijă ca palele să fie raportate ca dimensiune la generator. Cel mai complet ghid în limba română despre construirea unei centrale eoliene poate fi citit pe forumul ElForum, scris de utilizatorul rinaldoparaipan. El explică faptul că bugetul înseamnă partea esenţială. Pentru o turbină eoliană trebuie să cumperi magneţi, discuri, răşină epoxidică, cupru email pentru bobine, pale, rulmenţi, fuzetă, montura de fixare a generatorului, sistem de rotire şi ieşire din vânt, coadă. De asemenea, stâlpul înseamnă o mare parte din investiţie, cu o ţeavă de 80 de milimetri minimum şi 3-4 milimetri grosime. Se mai adaugă costurile unui cablu de coborâre, a unuia de oţel pentru ancore, fundaţia stâlpului şi ancorele, regulatorul electric de încărcare, rezistenţe, cutie tablu şi siguranţe. În plus, bateriile sunt scumpe şi mai urmează tot felul de şuruburi şi piuliţe, vopsea, grund, sistem de întindere ancore.

Sursa: adevarul.ro

Citit 11475 ori Ultima modificare Marți, 19 Mai 2015 13:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.