Combate căldura cu... căldură - MÂNCAREA PICANTĂ, soluţie pentru CANICULĂ

Combate căldura cu... căldură - MÂNCAREA PICANTĂ, soluţie pentru CANICULĂ
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Te-ai întrebat vreodată de ce popoarele din cele mai fierbinţi locuri ale globului mănâncă preparate condimentate? Indienii, africanii, mexicanii sunt adepţii felurilor de mâncare iuţi şi picante, care pe un european, de exemplu, îl fac să transpire instantaneu după ce le gustă. Există o explicaţie logică pentru acest tip de dietă. Mâncărurile condimentate te fac să transpiri, ceea ce ajută organismul să se răcorească mai repede.

După un ceai cu gheaţă, efectul imediat este într-adevăr senzaţia de răcoare, dar aceasta nu persistă prea mult. Deoarece temperatura internă scade brusc, iar organismul tău va lupta să compenseze asta crescând temperatura. Rezultatul? Te încingi şi mai tare.

Mâncărurile condimentate, picante, iuţi acţionează exact pe dos. Cresc temperatura internă şi circulaţia sângelui, te fac să transpiri rapid şi organismul va lupta să te răcoreşti şi îşi va scădea singur temperatura.

Iată câteva reţete picante marca Food&Wine:

Cartofi copţi cu ardei iute

Primul condiment care îţi vine în minte şi ştii că se potriveşte cu cartofii copţi este rozmarinul sau alte ierburi aromatice, dar combinaţia cu ardei iute va da savoare meniului tău. Ai nevoie de cartofi tăiaţi pe lungime, ulei de măsline, trei ardei iuţi mari, curăţaţi de seminţe şi tăiaţi rondele. Poţi să adaugi sare şi piper după gust. Toate se amestecă şi se dau la cuptor într-o tavă neaderentă, timp de o jumătate de oră, până când cartofii se rumenesc şi devin aurii.

Tacos cu salsa de avocado

Îţi trebuie câteva bucăţele de friptură de porc, câţiva cârnaţi picanţi şi un amestec din cele mai picante condimente: ardei iuţi Jalapenos (cei mai iuţi ardei din lume), ceapă şi usturoi. Ardeii iuţi se coc, se curăţă de seminţe şi se toacă mărunt. Se călesc alături de ceapă şi usturoi şi se amestecă cu roşii proaspete tocate cubuleţe. Toate se lasă pe foc mediu până când se face un sos tomat foarte iute. În mijlocul unei tortilla prăjite pentru tacos pune bucăţele de friptură, cârnat prăjit, sos tomat amestecat cu un avocado tăiat cubuleţe şi felii de brânză încălzite. Secretul este să prepari carnea pe grătar ca să capete o aromă uşor afumată, perfectă pentru ardeii iuţi şi brânză.

Sandviş iute mexican

În Mexic i se spune "torta" şi, dacă te uiţi bine la el, chiar seamănă cu un tort în miniatură. Combinaţia va fi pe placul celor care se dau în vânt după fast-food, dar... va fi mult mai sănătoasă. Ingredinetele principale sunt chiflele pufoase, ardeii iuţi (Jalapenos), pieptul de porc feliat subţire bun de prăjit pe grătar, ouă, spanac proaspăt şi roşii. Ardeii iuţi se coc, se curăţă de seminţe şi se taie în fâşii subţiri. Pieptul de porc se rumeneşte  într-o tigaie. Peste el poţi să adaugi şi spanacul până când se căleşte, apoi ouăle, în aceeaşi tigaie. În final, vei avea un amestec de carne, spanac şi ou prăjit condimentat cu sare şi piper. Când asamblezi sandvişul, începe cu acest amestec, adaugă fâşii de ardei iuţi, ceapă verde tocată, felii de brânză şi felii de roşii. La asemenea dimensiuni, s-ar putea să fie nevoie să îl consumi elegant cu furculiţa şi cuţitul, pentru că nu garantăm că vei putea muşca din el.

 

Mai multe reţete, pe foodstory.stirileprotv.ro (click aici)

Citit 1468 ori Ultima modificare Marți, 25 August 2015 15:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.