Cum treci peste o mare DEZAMĂGIRE în dragoste

Cum treci peste o mare DEZAMĂGIRE în dragoste
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Hipnoterapeutul Paul McKenna şi psihoterapeutului Hugh Willbourn, ambii din Marea Britanie, au publicat împreună o carte, „Cum să-ţi repari inima frântă”. Manualul metodic scris de cei doi specialişti reprezintă, de fapt, un plan pentru cei care vor să treacă peste o mare dezamăgire în dragoste, suferinţă imposibil de evitat, dar nu şi de depăşit.

Atunci când încerci să treci peste o mare dezamăgire în dragoste, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să accepţi faptul că vei suferi. Este un adevăr crud, dar imposibil de evitat, mai ales dacă ai iubit cu toată inima. Când pierzi pe cineva, durerea pe care o simţi face parte din procesul de vindecare.

Problema care apare în cazul unora este însă retrăirea durerii la nesfârşit, care duce la crearea unor şabloane comportamentale disfuncţionale. Astfel, suferinţa devine un obicei mental nesănătos care trebuie întrerupt. În această situaţie, încearcă să nu te mai gândeşti la fosta ta relaţie, la ce a mers prost, chiar şi la ce a mers bine.

Schimbă-ţi obiceiurile!

Schimbă canalul când la radio sau la televizor se aude piesa voastră, redecorează casa în care aţi locuit împreună, cumpărând lucruri noi sau, pur şi simplu, mutând mobila. Găseşte-ţi o nouă activitate şi fă mişcare - exerciţiile fizice sunt cea mai eficientă terapie pentru depresie. Scopul acestor schimbări este să rupi legăturile cu vechea ta viaţă şi să deschizi calea spre o viaţă nouă. Nu trebuie ca aceste schimbări să fie radicale sau permanente. Poţi doar să îţi schimbi parfumul sau să îi ştergi numărul din telefon. Este de ajuns să faci ceva, orice.

Priveşte relaţia din exterior

Exerciţiul următor îţi va oferi un alt punct de vedere asupra lucrurilor: 1. Gândeşte-te la sfârşitul relaţiei tale. Care sunt verdictele generale sau particulare pe care le-ai „emis” atât în legătură cu tine, cât şi cu fosta ta iubire? 2. Gândeşte-te acum la o persoană pe care o admiri, poate fi un personaj istoric sau o persoană reală, un prieten. Imaginează-ţi că această persoană se uită la un film făcut după acest capitol al vieţii tale şi încearcă să te pui în locul ei, să fii tu cel care priveşte din exterior. Imaginează-ţi care ar fi comentariile persoanei. 3. Acum imaginează-ţi că observatorul neutru priveşte filmul vieţii tale. Fă acelaşi lucru, încearcă să fii tu în locul lui. 4. Observă diferenţele dintre cele două puncte de vedere. Ce fel de gândire te ajută mai mult? Care te face să te simţi mai bine? Foloseşte aceste perspective pentru a-ţi contura o nouă percepţie, mai realistă, asupra relaţiei tale. Pentru unii oameni, filtrul este o provocare care depinde doar de punctul din care priveşti lucrurile. Felul în care interpretăm lucrurile este cel care ne influenţează, nu ce s-a întâmplat.

Schimbă modul în care te priveşti pe tine însuţi

Următorul pas este să te concentrezi pe imaginea mentală a iubirii tale pierdute. Dacă schimbi modul în care îl reprezinţi în mintea ta, vei reduce o mare parte din durere. Este foarte important să schimbi acest lucru, deoarece creierul nostru reacţionează la lucrurile pe care ni le imaginăm în acelaşi mod în care reacţionează la lucrurile care ni se întâmplă în realitate. Memoria şi imaginaţia au un impact major asupra sentimentelor noastre, aşa că este foarte important să controlăm imaginile care ne vin în minte şi să nu le lăsăm să ne influenţeze starea emoţională.

Schimbă modul în care îţi priveşti trecutul

1. Răspunde la următoarea întrebare. Pe ce parte a uşii de la intrare se află încuietoarea? Ai imaginea mentală, vizualizarea uşii.

2. Acum imaginează-ţi cum ar arăta uşa ta dacă ar fi vopsită portocaliu aprins şi ar avea dungi galbene. Imaginează-ţi-o mai mare, iar apoi mai mică, ca şi cum ai privi-o de la distanţă. Acum gândeşte-te că o priveşti de sus. Fă-o să se deschidă. Schimbă unghiurile din care o priveşti şi imaginează-ţi-o vopsită în culori diferite.

3. Acum gândeşte-te la fosta ta iubire. Aminteşte-ţi cum arată folosind vizualizarea. Ce expresie are pe chip? Ce poartă şi ce face? Imaginează-ţi-o în continuare şi fii atent la sentimentele care apar. Ţine-le minte.

4. Acum încearcă să fii regizorul acestor scene şi să le modifici după bunul tău plac. Fă-l pe cel pe care îl iubeai să arate diferit. Schimbă acţiunile, muzica de pe fundal, luminile, unghiurile, schimbă întreaga vizualizare. Acum fii atent la cum ţi se modifică sentimentele.

5. Aminteşte-ţi acum felul în care arată fosta ta iubire.

6. Scoate acum culoarea din această imagine şi fă-o să arate precum o fotografie alb negru.

7. Imaginează-ţi că o vezi de la o distanţă din ce în ce mai mare, până când se transformă într-un punct negru.

8. Analizează-ţi din nou sentimentele. Vei observa că unele schimbări au efecte mai mari decât altele. De exemplu, imaginile colorate, luminoase, mai mari şi aşa mai departe, au o intensitate emoţională mai mare decât cele mai mici, alb-negru sau mai întunecate. Faptul că îţi vei analiza amintirile din afară şi că le vei privi ca pe un film te va ajuta să te distanţezi de ele. (Surse online)

Citit 8317 ori Ultima modificare Marți, 09 Februarie 2016 23:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.