"Concussion", acum şi pe marile ecrane din România

"Concussion", acum şi pe marile ecrane din România
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Este uimitor şi frustrant în acelaşi timp să îl vezi pe Will Smith cucerindu-ne din primele minute ale filmului "Concussion" şi să ştii că nu şi-a găsit locul printre nominalizaţii la Oscar 2016. Are un rol dificil, poate la fel de greu ca întruchiparea lui Steve Jobs, o persoană publică (deci intrată în conştiinţa unei mase uriaşe de oameni), de către Michael Fassbender. La fel de dificilă a fost şi încarnarea pictorului transsexual Einar Wegener (jucat de Eddie Redmayne) din "The Danish Girl". Leonardo DiCaprio joacă la intensitate mare de la început în "The Revenant", apoi nu mai are unde să crească, toată interpretarea lui e pe aceeaşi notă înaltă, fără nuanţe. Cu toate acestea, în mod cert, nu diCaprio e „veriga” slabă din lista de nominalizaţi. Matt Damon ("The Martian") să fi luat nemeritat locul lui Will Smith în listă? Cum pe Bryan Cranston nu l-am văzut încă în "Trumbo", nu putem decât să amânăm discuţia despre pertinenţa nominalizărilor la categoria „Cel mai bun actor” de la Oscar 2016.

Cert este că din prima scenă a filmului "Concussion", Will Smith ne captează atenţia. Nu are un control bun al limbii, se vede că e un imigrant venit de puţin timp în Statele Unite. Dar ne hipnotizează. Din momentul în care se prezintă, "Doctor Bennet Omalu", vrem să-l însoţim în următoarele două ore ale filmului. În prima scenă se prezintă într-o sală de judecată - el este expertul în medicină legală consultat într-un caz de omor, care salvează inculpatul prin argumente medicale „brici”. E un erudit. E pasionat de meseria lui. E un adevărat profesionist. Deşi vine din Nigeria, unde a şi urmat medicina.

Filmul "Trauma"/"Concussion" oscilează între thriller şi dramă procedurală sau dramă medicală şi aduce o temă care nu este nouă: lupta individului contra sistemului. Aici e vorba de lupta unui medic îndrăzneţ, în Statele Unite, cu „NFL”, Liga de fotbal american, o afacere de milioane de dolari şi obiectul de veneraţie a milioane de fani, pentru a dezvălui un adevăr incomod. Cu alte cuvinte, filmul are o miză morală forte: adevărul contra banilor şi a unui simbol american naţional.

Will Smith a mai avut un rol inspiraţional similar în „The Pursuit of Happyness”: În filmul "Trauma", nu este doar un model, este un erou al cercetării medicale în slujba binelui/interesului public. "Concussion" merge mai departe de povestea cu activişti civici contra corporaţii, pe linia lui Erin Brockovich. Cazul real al doctorului de origine nigeriană Bennet Omalu, specialist în neuropatie, este spectaculos în sine, iar filmul relatează cu fidelitate lupta acestuia, în numele binelui public şi al națiunii americane (pe care protagonistul o iubea aşa cum numai un imigrant dintr-o ţară săracă poate să o iubească), ducând în cele din urmă la un scandal puternic mediatizat şi o dezvăluire masivă a pericolelor ascunse la adresa jucătorilor de fotbal american, inclusiv a celebrităţilor.

Povestea lui Omalu, deşi necunoscută publicului european, este una motivantă şi de succes. În esenţă, este povestea outsiderului care devine un salvator. Dr. Omalu este un imigrant, tot de culoare ca şi afroamericanii, însă, spre deosebire de ei, e proaspăt venit, şi nu înţelege cultura americană. Însă, tocmai asta, plus integritatea, îl fac să vadă că unul dintre cele mai îndrăgite simboluri americane, „lucrul căruia oamenii îi dedică o zi din săptămână, cea pe care, cândva, o dedicau bisericii”, fenomen de masă şi, în acelaşi timp, o afacere de milioane, expune jucătorii la riscuri nebănuite.

Protagonistul însuşi îi compară, dureros, pe jucătorii profesionişti cu soldaţii la război. Jucătorii acestui sport violent riscă să îşi piardă minţile, statutul şi au un sfârşit precoce.

Protagonistul este, nesurprinzător (pentru că e atras de valorile morale americane, a venit aici ca la Pământul Făgăduinţei, unde s-a aşteptat să găsească dreptate, corectitudine, unde binele public să primeze), mai american decât americanii pentru care luptă, mai puritan în principii decât naţiunea în care încearcă să se integreze...

Un film impresionant, care dă de gândit.

Sursa: cinemagia.ro        

Citit 1192 ori Ultima modificare Duminică, 14 Februarie 2016 12:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.