"Mustang", un film despre maturizare

"Mustang", un film despre maturizare
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Nominalizat la Oscar 2016 pentru film străin, "Mustang" este un film cu şi despre femei, despre ciocnirea dintre culturi, cea occidentală (Turcia, deşi musulmană, este expusă la cultura occidentală) şi cea islamică. Trecerea dinspre copilărie spre adolescenţă a cinci surori este privită de către camera de filmat la fel de tăcut, de răbdător şi, doar aparent, indiferent ca ochiul unui voyeur, ascuns undeva în frunzişul de lângă casa celor cinci fete baricadate de unchi şi bunică, pentru a le păzi virginitatea. Şi asta pentru că filmul, tăcut, analitic, lasă spectatorul să observe.

Văzut din altă perspectivă, "Mustang" este unul din multele filme dedicate femeilor din lumea islamică, nefiind însă un film militant precum "Wadjda" (2012), mai ales că Turcia, unde acţiunea are loc, e o combinaţie a deschiderii către Occident cu tradiţiile domestice musulmane.

Tonul filmului ar putea fi unul grav. Condiţia femeii pe care o descrie, care nu e nici pe departe cea mai aspră, în contextul culturii islamice, ar fi insuportabilă pentru fetele din Europa, cu căsătorii aranjate şi cu sechestrarea în casa familiei. Şi totuşi, filmul nu devine emoţional. Nici măcar o sinucidere, care ar fi încheiat tragic alt film, nu încheie povestea fetelor. După cum femeia musulmană se resemnează în faţa destinului, camera de filmat se resemnează în faţa derulării acţiunii, care se încheie - previzibil - cu fuga fetelor mai mici de acasă, în mult mai tolerantul Istanbul.

Titlul filmului are un singur punct comun cu acţiunea - conceptul de libertate, calul ("Mustang") fiind simbol al libertăţii.        

Citit 2193 ori Ultima modificare Duminică, 14 Februarie 2016 12:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.