El Tatio - cel mai mare loc cu GHEIZERE ACTIVE din emisfera sudică

El Tatio - cel mai mare loc cu GHEIZERE ACTIVE din emisfera sudică
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Câmpul El Tatio este situat în Munţii Anzi, la o altitudine de 4.200 metri faţă de nivelul mării. El Tatio este cel mai mare loc cu gheizere active din emisfera sudică şi al treilea ca mărime din lume, după Yellowstone din Statele Unite ale Americii şi Dolina Giezerov din Rusia. Deşi aici există un număr impresionant de gheizere, erupţiile nu sunt foarte mari, ajungând la un metru înălţime. Comparativ, erupţiile din Parcul Naţional Yellowstone ajung până la 60-70 de metri.

Cel mai bun moment pentru a vedea erupţiile este dimineaţa devreme, înainte de orele 4-5. Norii de abur se diminuează pe măsură ce temperaturile cresc în timpul zilei, deşi activitatea gheizerelor continuă fără încetare. El Tatio este o atracţie turistică majoră. De obicei, turiştii sosesc înainte de răsăritul soarelui la gheizere, unde sunt aşteptaţi de către localnici cu un mic dejun făcut din ouă fierte direct în izvoarele termale.

Din păcate, la El Tatio nu există o infrastructură dezvoltată, astfel încât cei care doresc să viziteze zona vor avea nevoie de condiţie fizică şi de un ghid local. De asemenea, cele mai multe izvoare au fost vandalizate de către micii comercianţi din zonă, aceştia crezând că, dacă vor astupa mai multe guri de aerisire, celelalte gheizere vor erupe la înălţimi mai mari, lucru ce le va face şi mai atractive.

Un gheizer este un izvor caracterizat prin izbucniri intermitente de apă termală, acompaniate de aburi. Cuvântul gheizer provine de la substantivul propriu Geysir, care este numele unui renumit gheizer din Haukadalur, Islanda, care la rândul său vine de la verbul islandez geysa, care înseamnă a elimina. Sursa: cunoastelumea.ro

Citit 2603 ori Ultima modificare Vineri, 24 Iunie 2016 12:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.