PARCUL NATURAL Văcărești - ”Delta dintre blocuri”
Foto: Sursa foto: parcnaturalvacaresti.ro

PARCUL NATURAL Văcărești - ”Delta dintre blocuri”
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Guvernul a adoptat recent hotărârea prin care se constituie Parcul Natural Văcăreşti. Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti salută decizia autorităţilor şi anunţă actul drept un un succes al raţiunii pus în slujba interesului public.

Înfiinţarea Parcului Natural Văcăreşti este exemplul clar că o iniţiativă civică, promovată cu perseverenţă şi competenţă, poate fi finalizată cu succes, în ciuda numeroaselor obstacole birocratice. Campania de înfiinţare a Parcului Natural Văcăreşti a durat patru ani.

Proiectul de a pune sub protecţia legii şi a administra pe principii ecologice o oază de natură formată spontan în 25 de ani în centrul Capitalei a demarat în anul 2012, după publicarea articolului „Delta dintre blocuri”, în numărul din mai al revistei National Geographic.

Articolul, semnat de Cristian Lascu si Helmut Ignat, a dezvăluit publicului larg biodiversitatea locului şi a lansat ideea de parc natural categoria V IUCN, pentru “groapa” Văcăreşti.

Campania a continuat prin eforturile unui grup de experţi şi activişti de protecţia mediului - Cristian Lascu, Helmut Ignat, Florin Stoican, Dan Bărbulescu, sprijiniţi de patru organizaţii - Kogayon, National Geographic România, Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta şi Ecopolis.

Aceştia au mobilizat resurse, specialişti şi know-how, întocmind în anul 2013 Studiul de fundamentare ştiinţifică pe baza căruia Academia Română a recunoscut importanţa şi valoarea de patrimoniu a ecosistemului Văcăreşti.

Membrii grupului de iniţiativă - oficializat în anul 2014 ca Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti, au realizat un lobby continuu şi transparent, prin mijloacele specifice demersului civic: numeroase expoziţii de fotografie, conferinţe pe teme de protecţia mediului şi urbanism, acţiuni de teren cu voluntari, distribuirea de broşuri şi alte materiale de informare, comunicare publică pe site-urile de socializare.

Acţiunilor de comunicare publică li s-au adăugat numeroase întâlniri de lucru cu funcţionari publici sau demnitari de rang înalt din Ministerul Mediului, Primăria Generală şi primariile de sector.

De mare importanţă a fost sprijinul presei. Principalele televiziuni au realizat reportaje şi dezbateri despre PNV, au apărut numeroase articole în presa scrisă, emsiuni radio. De partea proiectului au fost zecile de mii de bucureşteni care au semnat liste de sprijin, au participat la acţiunile desfăşurate.

"In cei aprope patru ani, am auzit de multe ori cuvantul “imposibil”, dar aceasta victorie grea a demonstrat că „se poate”. Sperăm ca aceasta să încurajeze comunităţile oraşelor în lupta pentru fiecare metru pătrat de spaţiu verde adevărat", a declarat Helmut Ignat, fotograf de natură şi membru fondator al Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti.

Ce urmează

Ceea ce a realizat deja natura trebuie protejat neîntârziat prin eliminarea activităţilor umane cu impact negativ, precum tăierile de arbori, incendierile de stuf, braconajul, diferite forme de poluare, relocarea câinilor comunitari, soluţii acceptabile pentru cei ce locuiesc vremelnic aici. Nu în ultimul rând, trebuie clarificate toate dosarele de revendicare a terenurilor şi găsirea soluţiilor legale de despăgubire a celor în drept.

Pentru a deveni un parc funcţional, aria naturală protejată va trebui amenajată de către viitorul administrator, în limitele prevăzute de lege pentru categoria „parc natural” (“arie naturală protejată, administrată pentru conservarea peisajului şi recreere” - Anexa 1 - OUG 57/2007) şi în baza unui plan de management aprobat de ministerul mediului.

Înfiinţarea unui parc de 184 ha (egal cu greu încercatul parc Herăstrău), în plină epocă de distrugere a spaţiilor verzi, este fără îndoială un moment istoric pentru oraşul Bucureşti. Sursa: cunoastelumea.ro

Citit 3062 ori Ultima modificare Vineri, 24 Iunie 2016 12:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.