Un film plin de efecte vizuale - STAR TREK BEYOND, călătorie într-un univers necunoscut

Un film plin de efecte vizuale - STAR TREK BEYOND, călătorie într-un univers necunoscut
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

"Star Trek Beyond" rulează în premieră în cinematografele noastre, cu o navă Enterprise în acelaşi format pe care eram obişnuiţi să-l vedem pe micile noastre ecrane, invitându-ne la o nouă călătorie „unde niciun om nu a mai ajuns până acum”, în explorarea a noi lumi şi noi civilizaţii. Al treilea film al noii serii se aseamănă, însă, mai degrabă cu producţii precum Transformers decât cu ceea ce franciza SF reprezenta. Asta înseamnă un câştig la capitolul spectaculozitate, dar dezamăgeşte fanii veterani ai seriei Star Trek.

"Star Trek Beyond" este un echilibru între plusuri şi minusuri. Cel puţin o secvenţă de luptă în spaţiu îţi taie răsuflarea odată ce o vezi pe marele ecran, iar confruntările corp la corp au multe idei originale. Pe de altă parte, „găurile negre” din scenariu nu pot fi uşor trecute cu vederea, începând cu punctul declanşator al poveştii. 

Anton Yelchin, la ultima apariţie

Pentru Pavel Andreevich Chekov, "Star Trek Beyond" a reprezentat ultima aventură. După ce actorul Anton Yelchin a decedat în primăvara acestui an, fiind strivit de propriul autoturism, producătorii au anunţat că nu au de gând să dea personajul altcuiva, astfel că, în partea a patra a seriei, care a fost deja anunţată, ne putem aştepta ca tânărul component al echipajului de pe Enterprise să fie ucis din scenariu. 

Poveste uşor previzibilă

Echipajul se aruncă din primul moment într-o capcană sigură, cu o naivitate greu de acceptat la respectivul nivel. Conform criticilor, alegerea lui Chris Pine pe post de căpitan al navei Enterprise este cel puţin neinspirată, dată fiind tinereţea actorului şi lipsa de maturitate pe care personajul o emană, în neconcordanţă cu personajul interpretat de Patrick Stewart, spre exemplu. 

Pe de altă parte, personajul negativ, Krall (Idris Elba), este excelent construit - aproape un antierou - nefiind monstrul spaţial tipic şi nici bruta extraterestră, ci un personaj inteligent şi până la un punct raţional - cu o origine surprinzătoare. Tema politică este atinsă în sensul în care Federaţia (forma politică de organizare a coloniilor spaţiale) e un echivalent al sistemului politic american. Krall este un sceptic al acestor valori, pentru că el a fost înşelat crezând în ele. Krall pune problema asemenea lui Rambo („ceea ce vreau este ca ţara asta să ne iubească pe cât o iubim şi noi”/I want, what they want, and every other guy who came over here and spilled his guts and gave everything he had, wants! For our country to love us as much as we love it! That's what I want!). Krall oferă un punct de vedere valabil, nu e un personaj rău tipic. E un antierou, din punctul nostru de vedere. Valorile lui sunt ale unuia născut într-o lume dură, cu războaie, nedreaptă.

"Star Trek Beyond" merită văzut pentru efectele speciale, spectacol vizual fiind - incontestabil - la înălţime.

Scurt Sinopsis

De data aceasta, echipajul navei Enterprise are de înfruntat inamici noi în vastul spaţiu cosmic, încă neexplorat. În această nouă aventură, echipajul va ajunge "acolo unde nu a mai ajuns nimeni, în căutarea lumilor noi şi a noilor civilizaţii", dincolo de orice Univers cunoscut, în binecunoscutul spirit al francizei Star Trek.

Chris Pine, Zachary Quinto, Simon Pegg, Karl Urban, Zoe Saldana, John Cho şi Anton Yelchin (la ultima apariţie în universul Star Trek) îşi reiau rolurile din primele două filme. Idris Elba şi Sofia Boutella întregesc distribuţia stelară a noii aventuri Star Trek. Justin Lin preia rolul de regizor de la J.J. Abrams, care rămâne în universul creat de Gene Roddenberry ca producător al filmului.

Citit 1676 ori Ultima modificare Marți, 26 Iulie 2016 16:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.